2013. január 1., kedd

Egyesült Arab Emirátusok VI/2

EGYESÜLT ARAB EMIRÁTUSOK - 2005.
Az Al Ayn oázisváros




Megnéztük, hogy milyen technológiával húzzák fel egy tehén segítségével a kútból a vizet óriási edényben.





A földművelést olyan területen szervezik meg, ahol a föld mélyén egy 3000 négyzetkilométeres felszín alatti tavat találtak és kútfúrás lehetséges.





Hatalmas munkagépekkel előkészítik a sivatagos talajt a művelésre, majd kiosztják az igénylő, idetelepülő gazdáknak.





Ők azután többféle növény termesztésébe fognak: káposzta, uborka, eper, gabona...





Az említett felszín alatti tóból akár 10 millió liter vizet is felszivattyúznak naponta.





Az Al Ayn oázis városban vagyunk, ahol a helység 30 négyzetkilométeres területen fekszik. Ez az Emirátusok legnagyobb mezőgazdasági területe, ahol 150-200 vízforrás is van. Valamikor a karavánutak csomópontja volt! Itt szervezték a nagy tevés vásárokat, ide építették a sejkek palotái. Ez a környék legrégibb települése. A neve is forrást jelent.





A Keleti Erődnél vagyunk, itt született a híres-neves Zayed sejk, aki az olajjövedelmet nemcsak a saját céljára, de a települések fejlesztésére is fordította.





Az idegenvezetőnk Berényi István, akit azért említek meg külön is, mert ügyes, jó kalauzunk volt. Az 1820-ban épült erődítményben egy múzeum található, melyben az Emírség történetét mutatják be képekben. A muzulmán Emirátusok a Kr. u. VII-VIII. században alakultak ki. A XVII. század elejétől érvényesült előbb a portugál, majd az angol befolyás. 1892-ben az angolok az Emirátussal szerződést kötnek, melyben külpolitikájuk brit ellenőrzés alá került, de minden emirátus megtarthatta az uralkodóját. 1971-ben hagyták el a britek az Emirátust.





Egy olyan luxushotelben ebédeltünk, mely eloőcsarnokában lift, majd zöld növényszőnyeg borította a falat többek között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése