2012. december 11., kedd

Omán III

 A SOKSZÍNŰ OMÁNI SZULTÁNSÁG
Gyönyörű vidékek, csodálatos tájak




A hatalmas hegyekből esetenként lezúduló vizet levezetik Nizva városába. A csövek a felszín alatt futnak. Az Al Hatta cseppkőbarlang 5 kilométer hosszan húzódik a Hajar-hegység alatt. Nem volt könnyű megmászni odabent a több kilométeres hegyes-völgyes járatot.





Apró arab falu terül el a hatalmas, sziklás hegyek tövében. A jól szellőző, jellemző házaknak hűvösnek kell lenniük a 38 fokos kinti hőmérsékletben.





Megállunk egy gyógyforrásnál, ahol többen is megmerülnek a hűsítő vízben, hogy kissé felüdüljenek a rekkenő hőségben. A német turisták, akikkel itt találkoztunk, hosszasan fürdőztek a hideg vízben. Igyekszem megpihenni én is. Mellettem a Sri Lankából származó helyi kísérőnk ül, akik végigkalauzolt bennünket utunkon.





A forrás környéke egy csodálatos oázis a forró sivatagban. Fellélegzünk a kibírhatatlan hőségben, és mélyeket szippantunk a csodás levegőből. S ahogy véget ér az üdítő zöld oázis, máris feltörnek a hatalmas, kopár, sziklás hegycsúcsok: a Hajar-hegység szikár tömbjei.





Maszkat, a főváros is hatalmas hegyek völgyében, a hegyóriásoktól övezve terül el. Fekvése és kikötésre alkalmas öble a nagy felfedezések idején idevonzotta a portugálokat, akik 1508 és 1650 között kereskedőtelepeket és két kikötőt létesítettek ezen a helyen.





Az autóbuszunkra várva még állva is utálom a térden alul érő rövidnadrágot, itt azonban szemérmesen kellett öltözni, kénytelen voltam külön erre az alkalomra ezt vásárolni és viselni.





A szállodánktól negyedórányi sétával elértük a tengert. A partja végig selymes, homokos, a víz pedig kellemesen hűsítő.





Ha nem a vízben voltunk, akkor a gombák alatti nyugágyakon élveztük ezt az egészen más klímát, mit sem törődve azzal, hogy otthon a hírek szerint cudarul hideg időjárás volt éppen akkor.





A pincérek a parton hűsítőket szolgáltak fel, de akár étkezni is lehetett - persze ezt a luxust nem a mi pénztárcánkhoz találták ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése