2012. december 22., szombat

Egyesült Arab Emirátusok II/2

 EGYESÜLT ARAB EMIRÁTUSOK - 2005.
Vízikalandok





A dúsgazdag sejk luxusjachtja! Már kiselejtezve... De az 1,7 millió helyi lakos is gazdag - a többi ugyanis bevándorló. Ha elvégezte az iskolát, lesz állása, de ha mégsem, akkor is kap havi 5000 dirhamot (1 dollár ~ 3,5 dirham), körülbelül 300 ezer forintot.





Dubai örökké nyüzsgő, színes kikötőjében csónakázásra indulunk. A víz nyugodt, gyorsan siklanak rajta a csajkák.





Igaz, hogy Dubai északi és déli városrészét két impozáns híd és alagút is összeköti, de a két part között egész nap fürge vízitaxik, ún. abrák cikáznak.





Az öböl bejáratánál található abraállomáson hajós vállakozók hada várja az utasokat.





Az egyórás út alatt a hajótaxik egészen a Maktoum hídig viszik be az utasokat. A vízről a város számos történelmi és modern látnivalóját tudtuk megcsodálni.






A hőmérséklet árnyékban 38 fok, pedig még kora délelőtt van. A hőségben a szálloda előtti parkoló is üres, mi pedig hamarosan tengeri fürdésre indulunk a beach-re. Nagyon csendes, szép kék, alig fodrozódik a tenger. Kisebb hullámok sodorják a vizet. A part itt köves csupán, fürdésre alkalmas. Mesterségesen hordták ide a homokot, mely viszont selymes, puha, süppedős. Elérünk a beach épületeihez: öltözők, zuhanyzók, pihenőpadok, irodák, pénztár. Belépő van: 5 dirham.





Apróbb malőr történt, ugyanis a csoporttól lemaradtunk és idegesen kószáltunk a végtelen tengerparton, ahol legalább 40 fok hőség volt. Nem találtuk a többieket, visszamentünk tehát az irodára, ahol feketébe burkolt hölgyek ültek, csak a szemük látszott ki. Udvariasan fogadtak. Elmondtam a problémámat, mire odarendeltek egy autót, amivel végigszáguldottuk a több kilométeres, homokos partot eredménytelenül. Olyan hőség és vakító fény volt, hogy a gépem semmit sem tudott felvenni. Végül levetkőztem fürdőnadrágra és a cuccaimmal a kezemben kóvályogtam oldalamon a feleségemmel a parton. Nem hiába! Jókora séta után megtaláltuk őket. Ennél a kőnél táboroztak. Végre mi is lazíthattunk. A víz meleg volt ugyan, de a szellő és a csapkodó hullámok kellemesen hűsítettek.





Idilli, szemet gyönyörködtető hely a tengerparton hosszú kilométereken át kiépített sétány díszes lámpákkal, padokkal, pavilonokkal, ha pedig valaki a pálmafák árnyékában akar kicsit hűsölni, mindenfelé mesterségesen öntözött kis pálmaligetek szolgálják az egzotikus kívánságát. Micsoda luxus! Dubai politikusai mindent megtesznek, hogy a milliomosok náluk töltsék a pihenésüket. A szállodákban minden képzeletet felülmúl a fényűzés, a tengerparton pedig az emberi építmények mellett az esti, sós, kellemesen simogató fuvallatban, a tenger egyhangúan duruzsoló muzsikájánál csodálatos kikapcsolódást jelent a séta...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése