2012. december 21., péntek

Egyesült Arab Emirátusok II/1

 EGYESÜLT ARAB EMIRÁTUSOK - 2005.
Múzeumban




A sejk palotája zárva volt! De fényképezni sem szabad. A letelepedő beduinok az 1800-as évek második felében sejkeket választottak, akik egy-egy terület urai lettek. Ők aztán maguk között elnököt választottak. Az Egyesült Arab Emirátusok 7 sejkségből áll. Amint a múzeumi képen látjuk, annak idején a beduinok szabadon éltek, pogányok voltak és korlátozás nélkül űzték a kereskedelmet, a halászatot és a vadászatot.





Az V. században jöttek a portugálok, akik másfél századon át uralkodtak itt, majd érkeztek az angolok, akik a kalózok visszaszorítására erődöket építettek. 1800 körül megegyeztek a sejkekkel, így következett az angol protektorátus! A század második felében kezdték a sejkek az önálló tevékenységet.





A múzeumban kellemes idő volt, noha nem volt légkondicionálás




A kedvező hőmérsékletet, légáramlást a széltorony biztosította. Valamikor minden házon ily módon történt a légkondicionálás.





Nemcsak az angolok de a portugálok is építettek erődöket a kalózok ellen. A brit erők 1971-ben hagyták el az Arab Emirátusok területét.





A várat ma is hasznosítják, nem katonai célra, noha a 2 milliós lakosú államszövetségnek 40 ezer fős hadserege, 1500 tengerésze és 2500 fős légiereje is van. Most itt van a Dubai-i Múzeum.





A korabeli ágyú. A múzeumban a beduinok mindennapjait, mezőgazdálkodását, halászatát és kereskedelmének történetét ismerhettük meg hatalmas transzparenseken.





Jókora, a képen is látható tartályokban őrizték, tárolták egykor az egyik legfontosabb kincset: a vizet.





Az Al Fahidi erőd az Emirátus legrégebbi épülete, mely egykor az uralkodók lakhelyéül is szolgált. Ma már kizárólag múzeum.





Olyan ágyú mellé álltam, mely csövében elakadt a golyó, így most már tökéletesen biztonságos!





Számos jelenetet láttunk a beduinok életéről is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése