2012. november 20., kedd

Egyiptom III

 UTAZÁS EGYIPTOMBA 1988-BAN
És milyen az öltözetük?




Milyen is az a galabija, amiben az utcán közlekedik az igazhitű honpolgár és amit különböző színekben visel a töröksapkás hotelportás és amiben felszolgál a pincér? Egybeszabott, földig érő, ingszerű ruhadarab ez, mely alul jó bő, hogy viselőjét ne akadályozza a mozgásban. Ujja borjúszájú. Nyári változata világos, többnyire fehér vagy halványkék, egyszínű vagy függőlegesen csíkozott vászonból készült. A téli sötétebb, anyaga könnyű szövet, de ezt csak a módosabbak engedhetik meg maguknak.





A szegényebb muszlimok télen is a vászonruhájukat hordják, legfeljebb ócska pulóvert húznak alá vagy fölé. Ha hideg van, viseltes európai zakót vesznek rá. Ezek az emberek nagyon vallásosak és szigorúan be is tartják a Korán tanításait. Mert mi is a mohamedán vallás 5 alaptétele? Elengedhetetlen hinni Allahban és az ő prófétájában, Mohamedben; naponta ötször kötelező imádkozni; jótékonykodni szükséges; el kell zarándokolni az életben legalább egyszer Mekkába és muszáj megtartani a ramadán böjtjét.





A fellah öltözete ma is olyan, mintha a biblia lapjairól lépett volna elő! Az egész ruházata egy turbán és a rövid fehér tunika. A fiatalok azonban itt is modernizálódtak: Európai ruhát viselnek, fehér inget és sötét nadrágot. Többnyire szamárfogatokkal népesülnek be az utak már kora hajnalban, ilyenkor hozzák be a fellahok a városba a zöldséget és a gyümölcsöt.





Úgy beöltöznek ezek az atyafiak a kora reggeli órákban, mint mi odahaza, amikor esik a hó. Igaz, hogy errefelé valóban nagy a nappal és éjszaka közötti hőingadozás. Nappal tikkasztó, alig elviselhető a meleg. A felhőtlen égből a sivatag csillogó, fátlan és árnyéktalan homokján visszaverődő napfény úgy vakít, hogy káprázik tőle a szemünk, miközben dől rólunk az izzadság. De éjszakára akár 20 fokot is zuhan a hőmérő higanyszála, ami a téli időszakban nulla fokot jelent! Ezért van a szállodai szobánkban nappalra ventillátor, éjszakára villanykályha.





Sok asszony viseli a fehér vagy fekete sűrű szövetfátylat, a burkát, de olyat is látni, aki régi divat szerintit hord, melyen csak a szemek számára van nyílás (mint a bankrablóknak nálunk). Az úrinők itt is divatolnak. Náluk a fátyol csak szimbólum. Lehelet finomságú csipke vagy áttetsző selyemszövet, mely kiszámítottan izgatóbb és sejtetőbb a teljes fedetlenségnél.





Egy-egy erkélysorral előbbre esik mindegyik emelet a régi házakon és minden erkély sűrű vasráccsal van fedve. Ezek a háremablakok, ahonnan mindent lehet látni, de oda bepillantani lehetetlenség.





És hogy állnak a többnejűséggel? Az igazhitűnek legfeljebb 4 felesége lehet, de semmivel sem több, mint amennyit el tud tartani. Persze lassan a poligámia is elveszíti a jelentőségét, a nők nagyobb része dolgozik. A házasság után az asszony a legolcsóbb munkaerő, a válás pedig nagyon egyszerű, mert csak egy nyilatkozatot kell tenni. A modern nő azonban már európaiasan öltözik, tanul, őket már aligha lehetne a háreméletre kényszeríteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése