2012. november 17., szombat

Egyiptom I/8

  UTAZÁS EGYIPTOMBA 1988-BAN
A Mohamed Ali mecset




A csaknem 1000 éves déli városkapunál vagyunk. A tornyok 24 méter magasak. Tudják, hogy a bejárat előtt mi célt szolgál a kockákból álló, lejtős utca? A támadók lovai ezen megcsúsztak és a roham megdőlt. Ma már csak maradványok vannak belőle, mert egyszer Kamil szultán lova is felbukott itt, aki emiatt  mérgében szétromboltatta a védőutat.





Ami Párizsnak az Eiffel torony, Budapestnek a Mátyás templom, az Kairónak a Mohamed Ali mecset. Égbetörő minaretjeivel a város szimbóluma. Tetejéről két tűhegyes, faragott ceruzára emlékeztető minaret emelkedik. 1848-ban épült.





A nagy, négyszögletes kerengővel körülvett udvar közepén...





török copf stílusban épült a rituális mosakodó kút, mely csapjánál az igazhitűek végzik szertartásos tisztálkodásukat.





A kerengővel szemközt, a nyugati galéria közepén díszes barokk óratorony emelkedik a híres órával, melyet Lajos Fülöp, francia király 1845-ben Alinak küldött ajándékba.





Csak cipőre húzott papuccsal léphetsz be! Lábad alatt süppedő szőnyegek. Lenyűgöző méretek, kellemes, puha ragyogás fog körül. Pompás fényt ad a szórt világítás.





A színes ablakokon beáradó fény mindent titokzatos szivárványszínekbe öltöztet. A bejárattól jobbra a díszes vasráccsal elkerített sarokban Mohamed Ali mauzóleuma található.





A középen függő, hatalmas kristálycsillár körül a mennyezetről körkörösen gömb alakú lámpák függenek.





A légáramlat időnként megrezegteti a méretes fényforrást, melynek ezüstös csilingelése betölti a teret.





Lépteink zaját elnyeli a vastag szőnyeg, de a turistacsoportok vezetői csak halkan magyaráznak, mert Mekka felé fordulva csendes mormolással dicsérik az igazhitűek a prófétájukat.




Az egyik szószék aranyozott fából készült, a kisebbik, valamint a díszes mihráb alabástrommal borított.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése