2012. november 16., péntek

Egyiptom I/7

 UTAZÁS EGYIPTOMBA 1988-BAN
Keresztény és zsidó templomok




A kereszténység első évszázadaiból származik Ókairó egyik legszebb és legnagyobb bazilikája, a Szent Barbara templom. 





Csodálatos az elefántcsont-berakásos, geometrikus mintákkal díszített faikonosztázia. Vannak még keresztények Egyiptomban? Vannak bizony! Ők a koptok, Egyiptom őslakosságának leszármazottai. Ma óvatos becslések szerint is több százezer keresztény él itt.





Egyiptom adott menedéket az üldözött gyermek Jézusnak. Itt pihent meg annak idején egy fa alatt a szent család. Egyiptomban befogadták a kereszténységet. Az ideérkező arabok kezdetben a vallás ügyében türelmesek voltak. A kopt előkelőséget meg is hagyták pozíciójában, de a hitetleneknek adót kellett fizetniük a hitük megtartásáért.





A szerzetesek száma egyszeriben emelkedett, mert az adót egyrészt pénzben kellett fizetni, ez volt a dzsija; másrészt természetben és ez volt a dariba. Ezek alól ideig-óráig csak a szerzetesek mentesültek. Amikor megszüntették azt a mentességet, tömegesen hagyták el az országot, sőt felkelésre is sor került, amit a muszlimok kegyetlenül megtoroltak. A Fatimidák hatalomra kerülésekor egyszeriben megszűnt a vallási tolerancia.





A fekete turbánt ma is viselik a papok. Ugyan miért? Mert a keresztények birtokait elkobozták, templomaikat ugyancsak, és a kalifa elrendelte, hogy a keresztények sárga vagy fekete ruhában járjanak, a nyakukban pedig 5 fontos keresztet hordjanak. Hát ennek emlékeként szolgál a sötét fejfedő.





Itt van a szomszédságban a Kemiszit Elahu zsinagóga, mely eredetileg Szent Mihálynak szentelt háromhajós kopt bazilika volt. Igaz, hogy a zsinagógában számos régi ótestamentumi bőr- és pergamentekercs látható, világhírét azonban a rendkívül gazdag genizája adja.





És mi is a geniza? A zsidó templomok fontos része, ahol a szentírás-tekercseket tartják. A kairói genezát s benne a több mint 200 ezer pergamentöredéket 1850-ben fedezték fel. A vallásszabadság csak 1805-ben, Mohamed Ali idejében valósult meg, aki egyenlő szabadságot biztosított minden vallásnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése