2012. november 1., csütörtök

Athén 4.

4 NAP ATHÉNBAN




Visszatérünk Athénba, hogy ezúttal a mai városban tegyünk búcsúzóul egy rövid sétát. Mindenekelőtt benézünk a Székesegyházba.





72 lerombolt templom anyagából épült a bizánci építészet hagyományainak és a klasszicista stílusnak az egyeztetésével az óriási objektum.





Sokkal jellegzetesebbnek és értékesebbnek találja vezetőnk a katedrális mellett ezt a kis metropolist, amit a XII. században épíettek.





A város egyik színfoltja a török kort felidéző Tszasztaraki dzsámi. Itt a Plakán, mely zenés szórakozóhelyektől hemzsegő negyeddé vált - pezsgő a forgalom.





A Görög Tudományos Akadémia elé érkeztünk, mely homlokzatát jón oszlopokkal díszítették. Az 1859-ben létesült impozáns épület előt Athéné és Apollón szobra áll.





A több mint 100 esztendős egyetem épülete körül híres politikusok és költőóriások szobrait láthatjuk. Színes díszítése a klasszicizmus jellegzetes neo-görög irányzatát képviseli.





Csodálatosan szép épület a pentelikoni márványból készült Nemzeti Könyvtár, mely alig száz éves. 700 ezer könyv és 3500 kézirat között válogathat a látogató.





A király nélküli királyi palotának is kijár a díszőrség. A szeme sem rebbent a tagbaszakadt görög katonának, amikor fényképeztük.





Újságot és képeslapot minden nyelven és minden mennyiségben árusítottak.





Órákat töltöttünk ebben az üzletben, ahol régi ikonoktól 24 karátos arannyal díszített, gyönyörű porcelánfigurákig minden kapható lett volna.





És milyen a piac? Athénban késik a tél, még melegen süt a nap. Mindenféle gyümölcs és zöldség kapható: az árukínálat bőséges.





A portékákat ízlésesen és higiénikusan, szépen rendezetten rakták ki - nem csak kirakatul szolgálva. Minőségi áru, de bizony nem a mi pénztárcánkhoz mért szintén színvonal feletti ár.





Szállodánk ablakából egy utolsó pillantást vetünk Athénra, erre a két és fél millió lakosú, valóban lenyűgöző ékszervárosra.





A téren a narancsfák mindenkinek teremnek, de nem volt szerencsénk, a gyerekek már learatták a gyümölcsöt.





És vár a repülőgépünk...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése