2012. augusztus 20., hétfő

Mongólia I/3

 UTAZÁS MONGÓLIÁBA
Városképek




Ugyan mennyi húst fogyaszt egy mongol atyafi egy esztendőben? 92 kilogrammot! Tej és tejtermékből az egy évre és egy főre jutó fogyasztás 176 kg. 924 és fél millió bárnybőrt, 2 milliárd 232 millió kecskebőrt és csaknem 20 ezer tonna gyapjút termelnek.





Nem azért mondtam el ezeket a számokat, hogy az emlékezetüket terheljem, de ezek reprezentatív adatok, amelyek e nagyon egyszerű, de viszontagságos nomád élet óriási produkcióját tükrözik.





Az élmunkások és sztahanovisták hatalmas képmása tekint az épület tetejéről a járókelők felé.





Elmegyünk a gyártelepekhez, mert számos új ipartelep is létesült az országban. Modernizálódnak, fejlődnek.





Ulan Batorban hatalmas hegyek karéjában épült fel a gyárnegyed!





A gyárváros egyforma, hatalmas épületmonstrumai.






A könyvekben azt olvastam, hogy az ulanbatori piac kavalkádja párját ritkító élményt nyújt az európai ember számára, mongol vezetőnk azonban szégyenfoltnak nevezte, és nehogy kimehessünk, sürgősen elvitt bennünket a terelzsi idegenforgalmi központba, amely épülőfélben van, és a jó levegőn a havasi gyopárokon kívül két napig semmiféle új élményt nem nyújtott.





Mongólia fő jövedelmét az állatállomány adja, ennek van a legnagyobb megbecsülése. A terelzsi parkban levő sok-sok állatszobor is ezt reprezentálja. 1942-ben az egyetemükön is csak három fakultás volt: orvosi, állatorvosi és pedagógiai.






Már épülnek a korszerűbb szállodák, és az újabb vendégeknek majd nem kell jurtában megszállniuk, ahol éjjel az ágyak között portyáznak a patkányok is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése