2012. július 30., hétfő

Izland II/2

  IZLAND, A JEGES FÖLD
A gejzír avagy szökőforrás




Mindenfelé füstölögnek a gejzírek. Hogy mik is ezek? A vulkáni utómkűködés jelenségei, felszökő hőforrások. A mélyben a kürtők alján a túlnyomás miatt 100°C felett indul meg a gőzképződés, mely hirtelen akár több méteres magasságba lövelli ki szakaszosan a kút vízoszlopát.





A kis kráterek körül elszíneződött gejzírgyűrűket látunk, melyek a felszökő hőforrások oldott ásványi anyagaiból kivált kőzetek, vegyületek.





Az aktív gejzírek vidékét már messziről jelzi a fel-felcsapódó permetfelhő. Mindenfelé hallható a visszahulló víz csobbanása és helyenként a föld morajlása is.





A legnagyobb gejzír a Strokkur, azaz a "köpülő". Ez 10-12 percenként feltör. A kürtő nyílása keskeny, és ezt veszi körbe a gejzír-káva. Megfigyeljük a működését. Néhány percig nyugodt, sima ebben a kövecskében a víz, majd egyszer csak éledezni kezd! Először pezseg, majd bugyborékol és tenyérnyi területeken itt-ott felpúposodik. Ezután az apró tó ringatózik, hogy "erőt vegyen" a lassú-lassú megememlkedéshez, egyre magasabb és szélesebb lesz a kék vízkupola...





Még mindig növekedik, majd hirtelenében átszakad, és kirobbanó erővel, dübörgő sistergéssel 15-18 méter magasra szökik fel a forró vízoszlop.





Ekkor megáll egy pillanatra a magasban, amíg tart a belső nyomás ereje, de a következő másodpercben már zuhanva és permetezve esik alá szétszórva cseppjeit. Aki egyszer látta látta Strokkur kitörését, mindörökre megőrzi e csodás látvány nagyszerűségét. Bejárjuk a Strokkur 500 méter hosszú és 100 méter széles területét, ahol sok-sok mélyedésben megállás nélkül dolgozik a víz.





Az üregek nyílásai a csupornyitól a levelestál nagyságún át az üstméretűig terjednek. A lyukak alakja is változatos, többnyire tölcséralakú, hengerszerű. Ezekben a mocorgó, bugyborékoló ám a feltörésekhez nem elegendő erejű víz meglepő hangokat ad: csobog, locsog, kotyog, bugyog, mormol mintha csak a föld gyomra korogna.





A gejzír jelensége ritka földrajzi tünemény. Az egész Földgolyón mindössze négyszázat tartanak számon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése