2012. július 25., szerda

India VI/2

MIT LÁTTAM INDIÁBAN?
Delhi




És máris Delhiben vagyunk, mely 1650-től ismét a birodalom fővárosa. A települést Aurangzeb császár virágoztatta fel, akiről már szóltunk.





A köralakú parlament épületét látjuk, a közelben pedig egymás mellett állnak a stílszerűen épült minisztériumok palotái.





Delhi ékessége a Vörös Erőd, mely palotái nagyon hasonlítanak az agraira. A bejáratot katonák őrzik.





A nagy csarnok előtti tágas, füves térség - itt a határ, melyen túl már csak a nemes emberek mehettek.





A régi (ma már romos) várfal, az erőd márványcsarnokai, fürdőmedencéi, szökőkútjai az alatta elfolyó patakkal csodás gazdagságról és fényűzésről mesélnek. Itt tartották a vidám mulatságokat zenészekkel és alig vagy egyáltalán fel sem öltözött fürdőző, táncoló hölgyekkel. Édes élet? A márványpalota falán ma is olvasható a felírás: "Ha valahol a föld színén fellelhető a mennyország, úgy az itt van!"





A főváros legcsodálatosabb emlékműve a 72 méter magas, vörös kőtorony, a Kutab Minar. Tornamutatványnak számít, amíg a meredek kőlépcsőkön feljutunk a tetőteraszra.





A torony mellett látjuk a híres Vasoszlopot. Senki nem tudja megfejteni a talányt, hogy vajon miért nem keletkezett egy szem rozsda sem ezen az időjárás viszontagságainak immáron 1500 esztendeje kitett fémrúdon.





Az emberi gőg és irígység bukásának örök emléke a Kutab Minar szomszédságában, az Alai Minar. Az előbbi építőjének egyik utóda elhatározta, hogy felmenőjénél hatalmasabb tornyot épít, de kitartása és alkotása csak idáig jutott.





Nagyszerű kilátás nyílt a Kutab Minar tetjéről.





A magasban jól lehetett érezni a torony kilengéseit, ezért óvatosabban kapaszkodtunk a nejemmel.





Nizam Ud Din szentélyét látjuk, mely ma is zarándokhely. Az épület vörös homokkő mecset látványos bizánci kupolával.





A mecsettel szemben királyi sírok vannak. Itt nyugszik Dzsahanara hercegnő is, aki apját, Sah Dzsehánt ápolta, amikor fia fogságra vetette.





Végül megnézzük a XVII. században épült csillagvizsgálót. Hatalmas, furcsa kőből épült mértani idomok ezek, melyeken az égitestek mozgását figyelték és mérték a kitűnően képzett indiai csillagászok.





A bádogváros gyerekei vidáman intettek búcsút, amikor ettől a csodálatosan furcsa és ellentmondásokkal teli, hatalmas országtól köszöntünk el. Nagyon hosszú és fáradságos volt az út, de feleségem azóta is úgy emlegeti, mint mind közül a legérdekesebb külföldi túránkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése