2012. július 14., szombat

India III/3c

MIT LÁTTAM INDIÁBAN?
Mi történik az utcán?
 



A következő néhány képben nézzük meg, hogy mi is történik az utcán... A borbélymester egyszerűen kiül egy ház elé - lehetőleg árnyékba -, maga mellé helyezi a szerszámos táskáját, és máris kinyitott az üzlet!





Itt nem kell sokat várni, hogy rád kerüljön a sor, mert ha az egyik mester foglalt, néhány méterre ott ül a másik. Errefelé megszokták az emberek a guggolást vagy törökülést, így a kényelmes karosszékre - ugye - nincs is szükség.





A fazekas is a szemed előtt készíti, esetleg éppen a kívánságod szerint formálja az árut.





Sül-fő, sistereg a faszén-tűzhelyen az ízletes indiai menü! Két-három főzelékféle, ugyanannyi mártásféle valamint rizs fő itt és kerek kenyérlepények, az ún. csapati. Egy tálban nagy halom hagyma vár a felhasználásra apró, finom szeletekre vágva. Az asztalon tányérkák és egymáson egy csomó pálmalevél. Jön a vevő, egy kis tálat elmos a rézkancsóból ráöntött vízzel, majd egy kegyetlenül piszkos ruhával gondosan eltörli. Ezután egy kanálnyi rizst tesz a tányérkára, hozzá kívánság szerint egy- vagy többféle főzeléket, az egyik mártással nyakon önti, és kis hagymát tesz mellé. Egy pálmalevélbe csomagolva kap mindehhez egy csapatit.





És hogyan kell elfogyasztani? A vendég állva, kézzel és a lepény segítségével ügyesen elfogyasztja az ebédet, majd gondosan kitörli a tányérkát. Amikor visszaadja a tányért, a vendéglős önt a kezére egy kevés vizet.





A szebbnél szebb kagylókat, a meleg tenger egzotikus termékeit fillérekért megvásárolhatod.





Talán a bőr a legolcsóbb Indiában. Nagyszerű remekek készülnek az utcai üzletben.





Nagyon kedvelt ital a cukorszirup! A cukornádból a helyszínen frissen készül: rendelésre. Azonnal fogyasztható.





Ebben a rekkenő hőségben a friss kútvíz jelenti a földi boldogságot...





Még ebben a hőségben sincs nagy sikere a fagylaltosnak. Az indiai gyereknek ünnepe van, ha kap egy fagyit...





Süteményeik, melyeket nagy művészettel és millió formában készítenek, világhírűek. Olyan fűszerfélét tesznek bele, hogy hosszú utam során egyetlen darabot sem tudtam elfogyasztani.





Se nem bab, se nem borsó. Nem tudtuk kitalálni, miféle terményt árusított a kendős atyafi.





A zöldséges választéka kimeríthetetlen volt! A guáve hasonlít az almához, a papaja a sárgadinnyéhez - citrommal és cukorral fogyasztható. Ízlett a mangó, de annál kevésbé a kókuszdió errefelé nagyon is kedvelt levese. A krumplinak a cika felelt meg. A ládákban szőlő- és naspolyahegyek, paprika, paradicsom meg sok-sok zöldségféle és mindez akkor, amikor már nálunk leesett a hó! Így rendkívül üdítő volt a látvány számunkra, ezerszer jobban tudtuk értékelni.






Nagy megdöbbenésünkre a banánt sózva eszik. Éppen előkészíti fogyasztásra az árus.





És a kókuszdió... minden mennyiségben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése