2012. június 3., vasárnap

Vietnam IV/2

UTAZÁS INDOKÍNÁBA/N
Da Nang és környéke




Egy étterem erkélyéről készítettem néhány képet a városról. Ez Da Nang! A háborúban sokat szenvedett a környék a napalm-bombázásoktól.





Egy csodálatosan szép, az őserdőben épült Kuong Minh pagodába jutunk fel a lépcsőn. Itt készítették a vietnami holdújév, a TET ünnepére a díszítéseket. Nem győzzük csodálni a nagyszerű építményt. Itt készültek régen a petárdák is, sőt 2 méteres tüzijáték rendek, de tűzveszélyessége miatt a gyártásukat megszüntették. Tisztességesen gondozott környezet, rendben tartott épületek jellemzik a szentélyt és környékét.





A füstölő egyetlen pagoda elől sem hiányzik: vallásos jelkép.





Oroszlán őrzi a bejáratot. Engem nem harapott meg, bizonyára még másokat sem, de a vietnami hitvilág része.





Útban a régi főváros, Hué felé, felkapaszkodunk a Hai Van hágóra. A hatalmas erdőségek közepette számos hajtűkanyaron kell a buszunknak átküzdenie magát. Rövid pihenőt tartunk, és - akár hiszik, akár nem - már itt is megrohamoztak bennünket az árusok, akik dollárban kiáltják ki a tarifáikat.





És körös-körül a hatalmas őserdő... Odalent az úttal párhuzamosan fut a Saigont Hanoival összekötő egyetlen vietnami vasútvonal.





Kis pihenőhely a nyaktörő út mentén, a Hai Van hágónál. Étel-ital-emléktárgyak. Első benyomásra úgy látszik, hogy minden kapható. A falon egy hatalmas térkép, amin az általunk nem ismert vietnami feliratok miatt nem tudtunk eligazodni, annyit viszont világosan láttunk, hogy az út milyen veszélyes és kacskaringókkal terhes.





Ezek a barátságtalan, kihalt monstrumok micsodák? 1621-ben jelentek meg Vietnamban a franciák. A nyolcéves háborúban, amit a francia expedíciós hadsereg vívott a vietnami néphadsereg ellen, a franciák kiépítettek egy erődrendszert, mely ma már csak mementó. Először 1946-48 között csak partizánharcok voltak, majd a vietnamiak megteremtették a katonai iskolák láncolatát, katonává érlelték a partizán harcosokat.





1948-51 között a francia sereg a számos vereség után kénytelen volt harcmodort váltani, támadásból védelembe szorult, és ekkor épültek ezek a zord betonerődök, és ekkor jött Dien Bien Phu... és a franciák végleges veresége.





Temetési menettel találkozunk. Elöl a halottas kocsi, utána autók, motorosok fehér ruhában. Különböző címletekben szórtak az autókból ún. halottas pénzt az országútra. Ez a halott pénze, amit a kegyes szellő bizonyára utánaszállít a másvilágba, és fedezi a megboldogult minden szükségére a költséget. 3 napig a házban őrzik a tetemet, majd a szerzetesek kiszámítják a temetés óráját. Első nap a családtagok, másnap a munkatársak és a barátok tesznek részvétlátogatást a családnál. 100 napon át minden nap elmennek a családtagok a pagodába imádkozni a halott lelkéért, majd a századik napon megrendezik a halotti tort.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése