2012. április 23., hétfő

Svájc IV/2

SVÁJC
Luzerni városnézés




A Panoráma Svájc egyik leghíresebb látnivalója. Belépéskor egy kis svájci faluban találjuk magunkat - mintha tényleg ott lennénk...





Ittunk egy igazán jó forró teát! A város lakói a schwyzerdütch-t beszélik, de a feliratok és a hivatalos érintkezés nyelve az irodalmi német. A lakosság 74 százaléka római katolikus, a többi protestáns - a statisztikai adatok szerint.





A svájci gárda elmékműve a sziklába vésett, gigantikus méretű szobor. 1821-ben született. Dárdával átszúrt, gyönyörű oroszlán haldoklik egy svájci védőpajzsa mellett fejét a Bourbon liliomos címerre hajtva.





Útközben bemegyünk egy régi katolikus templomba.





A városban a múlt század utolsó negyede óta a fő jövedelmi forrás az indegenforgalom, de a környéken sokféle iparművészeti műhely, fehérnemű-, gépgyár stb. is működik. Az éghajlat nagyon kellemes, az évi középhőmérséklet 8,5 °C. A legmelegebb napon sem megy feljebb a hőmérő higanyszála, mint 28-29 °C. A fotósoknak is fontos, hogy évente 1541 órán át süt a nap a városban!





Már a kőkorban, Kr. e. 3000-2000 évvel élt ember a tóparton. A város keletkezéséről azonban csak annyit tudunk, hogy a VII. században egy kelet-franciaországi rendházból erre vándorló szerzetesek emeltek kolostort a tó partján, ahol a Renss folyó kiömlik a tóból. A következő évszázadokban a kolostor körül virágzó település fejlődött ki 1178-ban.





A reneszánsz stílusú torony 1503-ban épült. A piros-kék-arany számlapos óriási toronyóra az óváros forgalmas, szűk utcáiban kiváló tájékozódási pont.





A Szent Mór Apátság templom a város katedrálisa két csúcsos sisakú toronnyal. 1633-ban tűzvész pusztította el, és csak a két torony állt ellen a lángoknak. 





A kaszinó 1882-ben épült klasszicista, 2 emeletes épület. 100 évesen is a felső tízezer elegáns, elzárkózó légkörét sugározza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése