2012. április 4., szerda

Baltikum III/2

KÖRUTAZÁS A BALTIKUMBAN
ÉSZTORSZÁG
Tallin




Tallin, az észt főváros a mai napig meg tudta őrizni a jómódú Hanza város képét, ezért az UNESCO a világörökség részének deklarálta. Egységes városképet látunk, aminővel kevés európai város büszkélkedhet. Évszázadokon át a németek uralták a várost, amelyet akkor Revalnak hívtak. 1885-ig a német volt a hivatalos nyelv a Városi Tanácsban. Egy szép, mesterséges tó mellett haladunk el a Kadriorg palota felé. Itt szokták eljátszani a balettet, a Hattyúk tavát is - erről híres ez az állóvíz.





A barokk kastélyt I. Péter cár építtette 1718-ban második felesége részére nyári palotaként, de ő már nem tudta használni, mert annak felépülése előtt meghalt. Az első Észt Köztársaság idején ez a palota volt az államelnök rezidenciája. Az új függetlenség óta ismét az államfő székhelye!





Az Alexander Nyevszkij katedrálist ugyancsak I. Péter cár építtette az ortodox hit és az orosz befolyás elősegítésére, bizonyítására. A pazar külsejű ortodox templom a házak fölött magaslik nagyszerű látványt nyújtva.





A szűk Mária Dóm a 3 észtországi középkori templom egyike. Eredetileg katolikus templom volt, majd jött a reformáció. 1939-ig német templom volt a falak tele vannak aggatva a német arisztokrácia szebbnél szebb címereivel. Érdekesség, hogy belépéskor a padozat alatt van egy híres-hírhedt nőcsábász kriptája, aki azért temettette ide magát, hogy mindenki rálépjen és vezekeljen! A rossz nyelvek szerint azonban azért, hogy még ekkor is a rálépő hölgyek szoknyája alá nézhessen.





A gótikus városháza tornyának tetejéről üdvözöl bennünket az Öreg Tamás nevet viselő katona alakú szélkakas, mely ugyancsak Tallin jellemzője, és a XIV. századból származik.





A városfalat látjuk, melynek egykoron 66 tornya volt, melyből mindössze 19 maradt. A fal a város kettéosztottságát jelzi, így biztosították magukat az Alsóváros lakói a Dóm-hegy lovagjainak rendszeres támadásaival szemben.





Zsibvásár van a városháza előtti téren. Az árusok meglehetősen borsos áron kínálták a portákáikat. Még emléktárgyat sem tudtunk vásárolni.





A városháza téren Tallin legszebb gótikus házai sorakoznak.





1422 óta működik Európa egyik legrégebbi gyógyszertára. 1583-1911-ig a magyar Bélavári család kezén volt. A patika egy része ma múzeum.





Meleg volt, megkívántuk a fagylaltot, de olyan elképesztő áron mérték a fokhagymás változatát... Ma már sajnáljuk, hogy nem kóstoltuk meg. Éttermek, kávéházak települnek ki az utcára nyáron kedélyes hangulatot teremtve.





A kávéházak előtt pedig nemzeti öltözetben csinos lányok igyekeznek becsalogatni a vendéget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése