2012. március 29., csütörtök

Baltikum I/2

KÖRUTAZÁS A BALTIKUMBAN
LITVÁNIA
Kaunas




Kaunas akaratán kívül lett Litvánia fővárosa, amikor a két világháború között Vilniust Lengyelországhoz csatolták. A Baltikum egyik legszebb óvárosában vagyunk! A Tanácsház teret alacsony polgárházak szegélyezik. Itt annak idején lengyel, német, svéd, sőt velencei kereskedők is éltek. 1920 és 1939 között Kaunas volt a litván ellenállás történelmi központja. Itt volt a parlament, itt székeltek a püspökök, itt döntöttek az új pénznem, a litas bevezetéséről.





A litván fasiszták 1941-ben, még a németek bevonulása előtt, szörnyű vérfürdőt rendeztek a zsidók között. Érdekes, hogy a japán konzul 6000 zsidó életét mentette meg az SS-ek végső leszámolása előtt. Már 1367-ben állt itt egy négytornyú, méteres falakkal körülvett vár, amely 1580-ban egy félkör alakú, 41 méter átmérőjű bástyával bővült.





Nagyon szomorú látvány fogad, amikor bemegyünk a Szent György templopmba. A szovjet időkben raktárnak használták! Elképesztően lepusztult a valamikor csodálatos kiképzésű, aranyozott oltár. Minden romokban. És a falakon a szebbnél szebb festmények korhadnak, pusztulnak, penészesednek. Az embernek sír a lelke, amikor látja. A hatalmas templom faláról pereg a vakolat, a kórus romokban. A kívülről még mindig impozáns templom odabent megdöbbentő látványt nyújt.





Felüdülést jelent, amikor elmegyünk a Nemzeti Parkba! 30 fok feletti a hőség, vakít a fény. Miközben lerogyok a fáradságtól és a hőségtől, hadd mondjam el, hogy Kaunas az ország szerintük legszebb városa, mely a XI. században már sűrűn lakott volt. A litván-porosz határ közelsége miatt a XV. században jómódú kereskedővárossá nőtte ki magát. 1922-ben megalapították az egyetemét, amelyet - bár 1950-ben hivatalból feloszlattak, azonban - 1990-ben újra megnyitottak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése