2012. február 3., péntek

Málta 4b

MÁLTA A KERESZTES LOVAGOK FELLEGVÁRA
A Kék Barlang




Elmegyünk a csodálatos Kék Barlanghoz... Itt minden mészkőből van! A házak is mészkőtömbökből épültek. Kocka alakúra fűrészelve készítik elő az épületekhez, kerítésekhez a téglákat. Láthatjuk a kőbányát a hatalmas téglaraktárokkal. A mészkövet nagyon könnyű faragni. A városban mindenütt mészkőből faragott erkélyeket, a ház falában különböző figurákat vehetünk észre.





Málta nyugati partja meredek és szakadékos. Helyenként sziklarepedések, barlangok nyítnak utat a tenger felé.





A csónakokat régen  és most is mindenekelőtt halászathoz használják, újabban azonban a turisták szolgálatába is állították. Mi is vízre szállunk, hogy bejussunk a világcsodának számító Kék Barlanghoz.





Talán fél órás csónakázás után jutunk a Kék Barlangba. Ennek az a nevezetessége, hogy a vize olyan kék, mintha alulról világították volna meg.





Hatalmas mészkőlabirintus. Szerencsénkre nagyon csendes, alig fodrozódik a tenger. Egyébként főként Gozo felé ma is végeznek fúrásokat a tengerben: olajat keresnek. A kék vizű tengeri barlangot a halásznép már régóta ismeri, és rájöttek, hogy ez nagyon vonzó turistaattrakció. Rendszeresen járnak kirándulójáratok a Kék Barlanghoz.





A II. világháború idején azonban más funkciója volt! A légiriadó felhangzása idején az emberek fogták a csónakjaikat és a biztonságos barlangokban kerestek menedéket. Miután pedig a II. világháborúban Máltának kulcsszerepe volt, a német és olasz bombázók szinte állandóan támadták a szigetet. Egyébként ez egy történelmi hely! Itt találkozott ugyanis egy hajón Gorbacsov és Reagan.





A Mallieha-öbölben vagyunk. Utasra várnak a vizen ringó sajkák. Rekkenő a hőség.





Irigylésre méltó a fagylaltozó forgalma. Olyan meleg van, hogy percek alatt elfolyik az 1000 forintos kis adag.A Kilátónál a város gyönyörű panorámája tárul a szemlélő elé és a hatalmas mészkőtáblák által szegélyezett tenger. Mennyi víz köröskörül... jó ivóvíz mégsincs a szigeten, tisztítani kell. Vannak viszont hatalmas sólepárló medencék, ma már azonban zömmel árammal sótlanítják a tengervizet.





Hatalmas barlangbejáratok mentén Xlendi felé haladunk, mely egy szép üdülőhely...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése