2012. február 18., szombat

Írország III/2a

ÍRORSZÁG, A ZÖLD SZIGET
Várak: Cashel és Cahir




Már messziről előtűnt az ősi kelta település, Cashel. Szikla tetején egy impozáns vár, mely a XII-XV. századig épült.





A síkságból az égbe emelkedő sziklás erődítmény több, mint ezer évig a királyi és papi hatalom jelképe volt. Az V. századtól Münster királyainak a székhelye. Hatalmuk egész Dél-Írországra kiterjedt. 1101-ben az egyháznak adták. A vallásos központ virágzásnak indult, melyet csak Cromwell seregének ostroma tört le 1647-ben. Ekkor 3 ezer lakóját lemészárolták az angolok.





Messziről is jól láthatóan kimagaslik a környékből egy kereszt, a St. Patrick's Cross. Oldalán a faragás a névadót ábrázolja, aki 450-ben idelátogatott, és egy Equus nevű királynak ő adta fel a keresztséget. A püspök botja véletlenül megszúrta a király lábát, de az nem mert szólni, mert azt hitte, hogy ez a szertartáshoz tartozik.





Menjünk be a kápolnába! Fantasztikus román stílusú faragások díszítik a kápolna bejáratát. Egy sisakos kentaur egy oroszlánra szegezi a nyilát. Ez Cashel gyöngyszeme! Bal oldalon látható a kelta kereszt. Belül üres, ahol kincseket őriztek. Aki kilencszer körbejárja, a meggyőződésük szerint nem fog fájni a foga, és férjhez megy vagy megnősül. Egyetlen honfitársunk sem járta körül! Vagy nem fájt a foga, vagy nem akart házasodni... Itt volt a kórustagok lakása is, akik nagyon megbecsült személyek voltak. Fizetést ugyan nem kaptak, de egy utalványt igen, melyre ingyen vásárolhattak. Mellette pedig a korabeli, réges-régi temető. 1930-ig itt temetkeztek, de csak a helybéliek. 9 szabad hely még van a temetőben.





Újabb várlátogatás vár ránk... A Suir folyó medréből kiemelkedő sziklás szigeten álló, hatalmas középkori várhoz, Cahir várához megyünk. A korabeli kis ágyú most is tettre készen védelmezi a hatalmas erődítményt. Szögletes és kerek bástyáival és lenyűgöző lőrésekkel fogazott védőfalával az egyik legjobb állapotban fennmaradt ilyenfajta építmény az Ír szigeten. Tökéletes volt a biztosítása, ugyanis két védővonala is volt. Egyik a folyó, a másik pedig a védőfal. Szinte lehetetlen volt ezeken áthatolni az ostromlóknak. Ez a jó álapotban megmaradt erőd a Butlerek tulajdona volt. A család az angol korona hűséges szövetségese volt, bárói címet is kapott. A létesítményt bővítették, javítgatták, és egészen 1964-ig maradt a birtokukban. A börtönbástya alatt volt a kút, ami a vár vízszükségletét biztosította, a vízellátás pedig alapvető fontosságú volt.





Menjünk be körülnézni! A vár konyhája korabeli, eredeti berendezéssel, akár ma is használható volna.





Ilyen kockákra vágják a tőzeget, mielőtt a kályhába dobják. Nem kellett vásárolni a tüzelőt, csak kimenni érte a határba...





Egy fiatal lány korabeli dalokat muzsikált a korabeli nappaliban. Sajnos fényképezni nem engedte magát.





Ír whisky-s kávét lehetett inni a vár fogadójában. A csoport ajtóban álló hölgytagja nem tudott feljönni a lépcsőkön az erődhöz, de az ízletes kávét ő is szívesen elfogyasztotta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése