2012. január 28., szombat

Málta 2b

MÁLTA A KERESZTES LOVAGOK FELLEGVÁRA
Mdina volt egykor a főváros


Lementünk a Szent Pál Katakombába, ahol fotózni már nem lehetett. Itt tartották fogva 3 hónapig a névadót. A betegek régtől fogva várnak törmeléket, mert állítólag gyógyító erejük van. A hűvös pince galériáján sok apró falfülke van. A korai keresztények itt temetkeztek. Felette a Szent Pál templom, az első máltai templom, ami a latin kereszt alakú alaprajz szerint épült 1575-ben.





A városfal a római, bizánci, arab és normann építészet keveréke. A két díszes kapuját a XVIII. században építették. A citadella csodálatos helyen épült, és a táj felett uralkodott! Csak keményen őrzött kapukon lehetett bejutni. A környék lakossága veszély esetén itt nyert menedéket, de ugyancsak itt készítették fel a katonákat a védelemre, sőt a földművesek is idehozták évi adóikat leróni. Ez idő tájt számos templom és kolostor épült a városban.





A lovagrend megérkezésekor a lovagok úgy döntöttek, hogy előnyösebb lesz egy olyan főváros, mely kikötőjében gályáik is horgonyozhatnak. Elhagyták tehát az öreg fővárost, és azt 1571-ben Vallettába telepítették át. Ilyen volt egy régi mór ház! Alul hatalmas kapuk, odafent kis ablakos, erkélyes lakószobák.





Lépten-nyomon találkozunk a díszes hintókkal, melyeket a turisták a városnézés során szívesen vesznek igénybe. Erre a célra a legmegfelelőbb eszköz ugyan, de meglehetősen borsos a tarifájuk.





Málta legrégibb katedrálisa a muszlim időkben megrongálódott, majd a normann hódítás után helyreállították 1682-ben. Lépjünk be a neobarokk templomba! Megjegyzem, hogy több szerzetesrend is van Máltán. A katedrálist egy gyönyörű oltárkép díszíti, mely a bibliai Pál megtérését ábrázolja.





Pénzt kellett váltanunk! A máltai líra nagyon jó pénz. Egy lírát 600 forintért kaptunk. Egyébként az átlagos jövedelem 350, a minibálbér 220 líra.






Bár Valletta lett az új főváros, és sokan átköltöztek oda, az arisztokrata családok az ősi otthonaikat megőrizték, sőt számos utóduk most is ezekben az ódon palotákban lakik. A XIV. századból ittmaradt ágyú még ma is a tengerre nézve fenyegeti az ellenséget. Talán nem is tudja, hogy mára már Málta is az EU tagja.






Mindössze 10 percre volt a szállodánktól a tenger. A part itt annyira sziklás, hogy csak a megszállottan elszántak jöttek fürdeni...






Szállásunk a Szent Julian szórakozónegyedben volt. Este 10 órakor kezdődött és hajnali 3 óráig tartott a hajcihő, zene, nótázás. A háttérben látható a kaszinó. Esténként kijöttünk a vízpartra hallgatni a tenger megnyugtató, egyhangú mormolását - mi így szórakoztunk.






Szobánk erkélye egy pubra nézett. Ezek a vendéglátó helyek a brit fennhatóság egyik öröksége. Szanaszét sok van a városban. Olcsón lehet egyszerű ételeket, italokat fogyasztani. De mik azok a víztartályok minden ház tetején? Ezekben iható víz van! A fürdőben sós víz folyik a csapból (szállónkban is így volt), s ha a vízszolgáltatással baj van, ez a tartalék. Minden házban kötelező!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése