2011. december 19., hétfő

Spanyolország I/2

SPANYOLORSZÁG EURÓPA ÉKSZERDOBOZA
A Királyi Palota és az Elesettek völgye




Elmegyünk a diadalív előtt, amit III. Károly madridi bevonulásának emlékére építettek...





...és máris a főváros legcsodálatosabb építményénél, a Királyi Palotánál vagyunk. 30 esztendeig épült, a XVII. század közepén fejezték be. Belépéskor szigorú az ellenőrzés. A Palota minden része szemkápráztató bőségben tárja a látogató elé a felbecsülhetetlen kincseit: festményeket, gobelineket, kisplasztikákat, csodás bútorokat és páratlan értékű porcelánokat a világ minden részéből.





Az úgynevezett szőnyegteremben vagyunk. A palotában kb. 1500 XV-XVI. századi flamand és spanyol faliszőnyeget őriznek. Ha e kárpitokat egymás mellé raknánk, 70 kilométeres utat tudnánk vele befedni.





Lépjünk be a trónterembe! Itt fogadja az államfő a diplomáciai testületek tagjait. Amíg kommentár nélkül gyönyörködünk e csodálatos helyiségekben, elmondom, hogy a Palota 19 termében őrzik a 200 ezer kötetes királyi könyvtárat, a fegyvertárban pedig a világ egyik legnagyszerűbb korabeli fegyvergyűjteményét. Több mint 1000 díszóra ketyeg az épületben. A fenséges úr egészségének megőrzésére pedig akkortájt igen modern gyógyszertár is itt nyert elhelyezést, ahol százával őrzik a korabeli recepteket. Olvassunk bele az egyikbe! "Recipe, azaz vedd holdvilágnál főzött varangynak bőrét, s amikor megszárad, őröld finom porrá és készíts belőle mixtúrát!" Szegény gyógyszerész leshette a holdfelkeltét!





Amíg a Prado néhány csodálatos gobelinjében gyönyörködünk, essék egy-két szó az Eszkoriált építtető II. Fülöpről, hogy milyen fura ura is volt ő Spanyolországnak! Ura és rabja volt saját életvitelének. Itt az etikett az uralkodó mindenek felettiségét fejezte ki. Aki például a törülközőt nyújtotta a felségnek, az a személy nem érinthette meg a mosdótálat és így tovább.





A vakbuzgón vallásos és mereven gőgös Fülöp szemléletében: először volt az Isten, utána a Király, majd messze tőlük és "alattuk" a többi ember. Fülöp soha nem nevetett, soha nem hallgatott zenét, sem jókedvű, sem rosszkedvű nem volt sohasem. Mi volt tehát? Csupán a Birodalom első bürokratája. 12-14 órát ült naponta az íróasztalánál. Minden aktát maga akart látni és intézni. Több tintát fogyasztott - írták róla -, mint vért az apja - pedig az nem semmi!





Utunk újabb állomása az Elesettek völgyébe vezet. Már sok kilométerről előtűnik az emlékhely főpontja, a 150 méter magas, 180 ezer tonna tömegű gigantikus kereszt. A kilátóhely funkcióját is betölti. De valójában mi célból is létesült a hegység egy szurdokszerű völgyében ez a gigantikus építmény? Franko tábornok építtette örök emlékül mindazoknak, akik az 1935-tól 39-ig tartott polgárháborúban elestek. Tehát egy millió elesett spanyol emlékének. A kereszt előtt van a sziklaodúba bevájt, alagútszerű óriási Bazilika, mely 375 méteres korszakával nagyobb a római Szent Péter templomnál is. Az emlékhely 1940-től 20 esztendőn át épült. Itt nyugszanak a Falang megalapítója és Franko hamvai is.





A bejárat feletti fekete kő Piéta 12 méter hosszú és 5 méter magas. A bronzkapu díszítése apostoli legendákat ábrázol. Az oltár Krisztus keresztjét borókafából faragták, a fát pedig maga Franko választotta ki. A 41 méter átmérőjű kupola a Pantokrátor Krisztust ábrázoló, hatalmas mozaikegyüttes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése