2011. december 8., csütörtök

Marokkó I/3b

HA MÉG NEM JÁRT MAROKKÓBAN... LÁTNIA KELL!
A Jemaa el Fna tér és a Szadida-mauzóleum




Busszal megyünk tovább Marokkói utunk egy óriási élményének helyszínére, a Jemaa el Fna térre, ahol a nap 24 órájában zajlik a mozgalmas élet. Mutatványosok, zenészek szórakoztatják és lacikonyhák tömik tele a népet. Magába ránt a hatalmas, színes bazár, amely a Medina jelentős részét teszi ki. Itt minden kapható, amit csak el tud képzelni a földi halandó.




Egymás hegyén-hátán a tűznyelők, táncosok, mutatványosok, köréjük csoportosulnak. A levegő felfoghatatlan mennyiségű és fajtájú ételekből előtörő, szinte fojtogató gőzzel és olykor ínycsiklandó illatokkal keveredik.





A kígyóbűvölő is bemutatja attrakcióját. Még a hátunk is megborzad! Persze, ha megnézed a show-t, fizetni is kell, ami annyit tesz, ha nem fizetsz, iszonyú botrány kellős közepébe csöppensz, melyet a lebzselő mutatványos-kolléga csap.





A Szadida-sírokhoz igyekszünk. A mauzóleum a hispán mór építőművészet csúcsteljesítményének számít. Ez a nekropolisz a XV. századból való, építését Mohamed Ech sejk, szadida fejedelem határozta el 1557-ben. A márványszarkofágban nyugszik a Szadida-dinasztia leghatalmasabb uralkodója, Ahmed el Mansour, aki 1587-1603-ig uralkodott. Mellette nyugszanak a fiai és az unokái más családtagokkal együtt. Csak 1917 után tették lehetővé a pompás mestermű megtekintését.





A mór művészet a Szadida-dinasztia mauzóleumában érte el a tetőfokát. A fallal körülvett kertben több sírkamrában még 4 szultán holtteste pihen.





Egy mesés kapun jutunk ki a kertbe, ahol sok-sokféle virág pompás illata "lengi körül" az elhunyt uralkodók szomszédságában a levegőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése