2011. október 1., szombat

Törökország IV/4

CSALÁDI UTAZÁS TÖRÖKORSZÁGBAN
Az Aja Szófija, az isteni bölcsesség temploma és az egyetem, az emberié




Látogassunk el Isztambul másik világhírű templomába, az Aja Szófijába. A lenyűgöző méretű templomegyüttes előbb keresztény templom volt, majd a török hódoltság után dzsámivá alakították át. Amire 537. december 27-én Justiniánus császár megnyitotta, már akkor hihetetlen pénznek számító 361 millió aranyba került, és 10 ezer munkás építette 5 esztendőn keresztül.






Az építkezés során mázsaszám használták fel az aranyat és az ezüstöt, de a rengeteg értéket a keresztes hadjáratok csapatai széthurcolták. Kilenc évszázad után került török kézre, amikor minareteket építettek hozzá, és kijavították a földrengés okozta károkat. Mindez ugyancsak hatalmas vagyonba, 10 ezer aranypénzbe került. Belépve a templom kapuján máris lenyűgözi a látogatót annak hatalmas belső tere. Ugyanakkor a bazilika külső egyszerűségével szemben feltűnő a belső tér pazar pompája.





A templom amúgy is lenyűgöző térhatását még fokozzák a zöld és sötétvörös márványoszlopok és mozaikok. A világ minden részéből összehordott különböző márványból 100 csodálatos oszlop tartja többek között az épületet. Bent megtalálhatjuk a XIV. század legszebb faliképeit és mozaikjait.
Jó, ha tudjuk, hogy a dzsámikba cipőben, a nőknek pedig ujjatlan ruhában nem szabad bemenni. Olyan hely is van, ahol megkövetelik a hölgyektől, hogy a fejüket könnyed kendővel vagy sállal betakarják. Velem az is előfordult, hogy rövid nadrágban nem engedtek be a vallásos épületbe, hanem szoknyát csavartak a derekamra. Persze azt már meg kell fizetni.





Íme az isztambuli egyetem. 3 évvel ezelőtt egy középiskolai tanárnak 30-40 ezer líra fizetése volt, ott jártunkkor pedig 80-90 ezer líra, ami 610 dollárnak és 34 ezer forintnak felelt meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése