2011. szeptember 22., csütörtök

Törökország III/5

CSALÁDI UTAZÁS TÖRÖKORSZÁGBAN
Denizli képek - török ételek




Denizliben a Keskin Hotelben szálltunk meg. Megérkezésünkkor ánizs pálinkával kínáltak meg bennünket a vendégszeretetük jeléül. A szálloda minden helyiségében süppedő szőnyegek és színes televízió várt. Amíg körülnézünk a városban, sétálgatunk és ismerkedünk a törökök mindennapi életével, szóljunk néhány szót arról, hogy az étkezések során mire számíthatunk.





Legfontosabb tudnivaló, hogy mohamedán országban vagyunk, ahol az iszlám tilalma miatt nem esznek sertéshúst, tehát azt ne is keressük! A másik tudnivaló, hogy a törökök nem borivók. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek boraik, amit - ha borsos áron is - megkóstolhatunk.





Szinte mindenféle gyümölcs kapható: dinnye, szőlő, narancs, banán meg minden, amit szem-száj kíván, de előbb ajánlatos az árát megkérdezni.





A húsok közül vitathatatlanul a birka- és a bárányhús a legelterjedtebb. Leggyakoribb elkészítési módja a kebap, azaz a sült. Igen gyakran az utcán készítik a szemünk láttára. Függőlegesen állított, kardszerű nyársra birkahús-szeleteket húznak, az így kialakított hústornyot gázláng előtt forgatják, majd amikor a húshenger felülete megpirult, hosszú késsel szeleteket hámoznak le róla, miközben a nyárs tovább forog. A levágott húsdarabkákat vagy egy kettévágott zsemlyébe vagy egy kerek lepényre helyezik (pita), megszórják apró paradicsommal, paprikával, vöröshagymával és már fogyasztható is...





Nagyon népszerű Törökországban a csirkehús. Sok helyen sütnek grillcsirkét, török neve: pilic izgara. Sütés közben nem fűszerezik, mint mi, ezt utólag pótolják. Halételekből igen nagy a választék. A kínálat főként tengeri halakból áll, amelyeket olajban vagy roston, cserépben sütnek. Nagyon ízletesek. Útközben lépten-nyomon találunk meleg büféket, ahol hamburgert, szalámis, virslis, sajtos melegszendvicset lehet fogyasztani. A virsli íze eltér a mienktől, mert többféle húsból készül.





A török ember egyik alapvető élelme a pynir, a finom, sós, száraz juhtúró. Olivabogyót adnak hozzá, mely nagyon sós és mag van benne! Ezzel a magyarok közül csak alig néhányan éltek, pedig gyakran ott volt az asztalon. Igen finom rétest sütnek, amit túróval, sajttal vagy apróra vagdalt bárányhússal töltenek meg. A sokféle saláta és zöldségféle közül nekem a padlizsán ízlett a legjobban. Utóbbit pirítva, párolva ínycsiklandóra készítik. A levesek zamatosak, de sűrűek mint a főzelék. Honfitársaink közül nem sokan kanalazták. Összefoglalva a sok különbség mellett meglepően sok hasonlatosság is van a török és a magyar konyha ételei, ízei között és kosztjukat többnyire jóízűen fogyasztottuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése