2011. szeptember 16., péntek

Törökország III/1

CSALÁDI UTAZÁS TÖRÖKORSZÁGBAN
 Pamukkálé, a gyapotvár




Hamarosan csodálatos vidékre érkezünk - jelzi török kísérőnk. Errefelé Pamukkálénak nevezik, ami gyapotvárat jelent. És máris szemünk elé tárul a valóban nem mindennapi látvány!





Egy 2-300 méteres hegyoldalt több 100 méteres szélességben csillogó fehér bolyhok borítanak. Ahogy közelebb érünk, jól kivehető, hogy a függőleges falszakaszok teraszairól vékony erecskékben csordogál lefelé a víz. Amikor a kanyargós úton feljutunk, kíváncsian nézegetjük, kapargatjuk a csillogó fehérséget, mely nem más, mint az ősidők óta itt felszínre törő, különleges összetételű termálvízből kicsapódott mész és gipsz lerakódását. És ez idővel az egész hegyoldalt fehér lepelként befedte!





Aki csak tehette, levetette a cipőjét vagy éppenséggel fürdőruhát öltött, és megmártózott ebben a sok értékes ásványi anyagot tartalmazó termálvízben. Mi is begyalogoltunk.





A meleg víz e hegy belsejéből tör elő, kellemes hőmérsékletű, mintegy 35 fokos, és sok-sok gyógyító hatású vegyianyagot tartalmaz. Szívesen álldogáltam én is lányaim társaságában a nyugalmas tóban.





A kálcium, széndioxid, aluminium és kén mellett a víznek radioaktív hatása is van. Már a régi görögök és rómaiak is számos betegség gyógyítására felhasználták. Kedvező hatását az egész csoport kipróbálta.





Jó hatással fürödhetnek itt a szív-és gyomorbántalmakban szenvedők, gyógyítja a szem- és bőrbetegségeket, de a vérképző szervek és az idegrendszer rendellenességeit is.  Mi csak az ingyenes helyen mártózhattunk, de a domb tetején számos elegáns szálloda is épült, melyek mindegyikének saját fürdőmedencéje van. Amint a kerítésen át láttuk, sok - nálunk tehetősebb, nyugati - turista lubickolt ezekben a medencékben élvezve a mélyből feltörő meleg víz kéjes simogatását, és egyúttal annak gyógyító hatását.




Miután a víz nagyfokban telített kalciummal és más elemekkel, természetesen nem szabad sokáig tartózkodni benne. A bazárokban bőven lehetett kapni olyan emlék- és dísztárgyakat, amit az errefelé lakók a vízből lerakódott gipszből készítenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése