2011. szeptember 5., hétfő

Ciprus IV/1

CIPRUS A SZERELMESEK GYÖNYÖRŰ SZIGETE
Nikóziában vagyunk, Ciprus fővárosában




Bemegyünk a székesegyházba, mely helyén az egykori bencés apátság állott. Itt állítólag Keresztelő János ujjait őrizték, amit azonban 1426-ban elloptak a mamelukok. Miután a bencések elhagyták Ciprust, az apátság a görögkeleti egyház birtokába került, és az 1660-as években nyerte el a jelenlegi formáját. Később az eredeti templom egyes részeit átépítették.





Az érseki palota 1956-61 között épült a bizánci építészetet utánzó stílusban. Itt van a Bizánci Múzeum, ahol felbelcsülhetetlen értékű ikonokat láttunk légkondicionált termekben, melyek a IX-X. századból származnak - a világ egyik leghíesebb ikongyűjteménye. A palota túlzsúfolt termei után meglepő volt Makariosz egyszerű ruhásládával és vasággyal berendezett hálószobája. Ma itt őrzik Makariosz szívét.





Néhány lépésre található a Felszabadítási Harc Múzeuma. Termeiben dokumentumok, fegyverek és fényképek emlékeztetnek az ötvenes évek angolellenes forradalmára, az EOKA évekre. Tudjuk azt is, hogy 1818 és 1821 között Görögország szabadságharcot indított a török ellen, melyhez Ciprus is csatlakozott, de a törökök csírájában elfojtottak: kivégezték az érsekeket, papokat, szerzeteseket és főhivatalnokokat. Végül 1828-ban az orosz-török háború után omlott össze a török ottomán birodalom.







A  Ciprusi Múzeumban a szoborgyűjtemény az archaikus kortól a római időkig igyekszik bemutatni a szobrászat fejlődését. Leginkább lenyűgöző nagyságával Septimius Severus császár (193-211) bronzszobra fogott meg bennünket.





Nikózia, kettéosztott főváros. 160 ezer lakosának 75 százaléka a görög városrészben lakik. Az utca egyik fele görög, a másik fele pedig már megszállt török terület. Így torlaszolták el a közterületet. A török részre tilos volt átmenni - ahhoz török útlevélre volt szükség. A város északi felét megszállták a törökök, és egy zöld vonallal kettévágták a várost, melyről fogunk látni szomorú képeket, de nézzük a történetét!





A görög katonai junta szemében szálka volt a sziget függetlensége, ezért 1974. júliusában puccsot szerveztek Makariosz ellen. Ezt használták fel a törökök arra a célra, hogy a ciprusi törökök érdekeinek védelmére hivatkozva partra szálljanak a sziegeten. Háromhetes elkeserítő hadakozás után a terület 37 százalékát elfoglalták.





Az északi városokban Törökországból hoztak át telepeseket, ekkor 200 ezer ciprusi görög menekült délre, akiket a törköknek sikerült kiűzni otthonaikból. A sziget kettéosztása eredményesnek bizonyult: szögesdrót választja el a két zónát, melyeken ott áll a ciprusi és török határőr.





Jól láthatóak a képeken, hogy a két övezet mezsgyéjén a házak néptelenné váltak, elpusztulnak. Makariosz halála után, 1977-ben többször is kísérletet tettek a sziget egyesítésére - eredmény nélkül. 1983-ban a törökök kikiáltották a függetlenségüket az északi országrészben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése