2011. augusztus 20., szombat

USA IV/1

JÖJJENEK EL VELEM AMERIKÁBA!
Washington, a főváros
Washingtonban minden fehér...




És máris az Egyesült Államok 700 ezer lakosú fővárosában, Washingtonban vagyunk. Először természetesen az elnök lakhelyét és rezidenciáját, a Fehér Házat látogatjuk meg. Wahingtonban minden fehér, így többek között a képviselőház, a Lincoln-emlékmű vagy akár a Washington Memorial is. Hosszú sorban kígyózik a tömeg a kapu előtt, mert a Fehér Ház csak 10 és 12 óra között áll a látogatók rendelkezésére. Első pillanatra úgy tűnik, hogy nem is nagy épület ez, mégis 130 terem és szoba van benne. Mi is beállunk a sorba...





Mielőtt belépünk, alaposan megmotoznak a tagbaszakadt rendőrök és rendőrnők. 1800-ban költözött be ide az első elnök, John Adams. A földszinten vannak a fogadótermek, az elnök egyik dolgozószobája valamint azok a gyönyörű festmények, azok az aranytárgyak és párjukat ritkító porcelánok, melyeket a világ minden részéből az elnöknek ajándékoztak.





Az ebédlő sem éppen kicsi, hisz 100 személy részére van teríték. Itt adja az elnök a díszebédeket és banketteket, és a kárpit színe szerint vörös, kék, zöld szalonokban fogadhatja a vendégeit. Sajnos képeket nem tudtam készíteni, mert tilos a fotózás. (Talán ez volt az egyetlen ilyen hely.) Felvetődik a kérdés, hogy miért is fehér a ház. 1814-ben az angolok felgyújtották, és a helyreállítás után fehérre meszelték.





Ismerős kép következik. Bár az elnök magánlakosztálya a felső emelet 54 szobájából és más mellékhelyiségekből áll, a látott teraszról szokta a fontosabb eseményeket bejelenteni.





Az épülettel szemben áll a Függetlenségi háború egyik tehetséges és bátor tábornokának, Jacksonnak a hatalmas lovasszobra.





A sheriff szemmel tartja a környéket. Úgy látszik, nemcsak mi bámultuk meg a filmekből oly jól ismert, a rend kérlelhetetlenül szigorú őrét, de az amerikai gyerekek is.





Ez a hatalmas épület pedig a Lincoln-emlékmű. Lincoln, az Egyesült Államok elnöke bérgyilkos kezétől lelte a halálát. Nevéhez fűződik a rabszolgák felszabadítása. Az épület belsejében van hatalmas ülőszobra, mely az élethű nagysághoz képest annak ötszöröse. Az épületet 36 valóban szép, dór stílusú oszlop tartja.





Meglátogatjuk a Washingtoni Székesegyházat, mely gigantikus méreteivel hívja fel magára a figyelmet. Az USA második és a világ hetedik legnagyobb temploma ez, és nem kevesebb, mint 3000 ülőhely van benne. Stílusjegyei román és bizánci elemeket egyesítenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése