2011. augusztus 17., szerda

USA III/1

JÖJJENEK EL VELEM AMERIKÁBA!
Grand Kanyon




Érdemes kirándulást tenni a világcsodának számító Grand Kanyonba, mely tulajdonképpen a Kolorádó folyó nagy kanyonja. Lenyűgöző látvány földünk legnagyobb szurdoka!





A 300 km hosszú és 1500 méter mély sziklaszoros homokkővárának vöröslő színei és gyermekkori képzelt kalandokat idéző vadregényessége láttán az ember gyorsan elfelejti a sivatagi homokra épült Las Vegast, hisz a természet e csodálatos alkotásával semmi sem vetekedhet szépségben. A Kolorádó folyónak hosszú időre volt szüksége, míg létrehozta e csodálatos alkotást. Valóban megrendítő a természet türelme! A különböző rétegekből felépült, káprázatos színekben csillogó falak a folyó szintjétől 1600 méter magasra emelkednek. A plató fennsíkjai kopár szikla, sós és homokpuszták.





E hatalmas szurdokban, kanyonban dübörög a gyorsfolyású és helyenként hatalmas zuhatagokat alkotó szennyesvörös színű Kolorádó. Az indiánok ugyan egyre kevesebben lettek, ugyanakkor a mókusállomány megszaporodott. A szelíd kis állatok a kezünkből ettek csokoládét. A Kolorádó területét már időszámításunk kezdetén indián törzsek lakták, a sziklákba vájt barlangokban éltek. Híresek voltak a környék arany- és ezüstbányái, újabban urán után kutatnak. Az aranyásók és kincskeresők hada ezt a vidéket is ellepte, bár maga a Kolorádó kanyonja sokáig ismeretlen volt a fehér ember számára, és csak mintegy 150 esztendővel ezelőtt fedezték fel, és csak ekkor térképezték fel a világon a maga nemében egyedülálló értékű hegyvidéket.





A hatalmas plató 35x25 km kiterjedésű, melyet számos szakadék szel át. Ezekből hatalmas sziklahegyek emelkednek ki, másutt viszont sűrű erdők borítják. Védett terület! Egyetlen fát sem szabad kivágni, egyetlen gallyat sem elvinni, egyetlen vadat lelőni! Kényelmes turistaházak biztosítják a vendégek elhelyezését, étkezését valamint a szakképzett vezetőket is. A hatalmas erdőség is természetvédelmi terület, csak gyalogszerrel látogatható. A 20-30 méter kerületű törzsű fák 100-120 méter magasba nyúlnak az ég felé. Madarak repkednek, csíkos mókusok kergetőznek a messze nyúló ágaik között. Csend van az erdőben. A léptek zaját felfogja a földet borító levélszőnyeg. Egy-egy óvatlanul kiejtett hangosabb szó visszangosan verődik vissza a tekintélyes törzsek között. Csak suttogva beszélgetünk a természet e csodálatos templomában.




Aki bejárja a Kolorádó kanyonját mind a hét kijelölt ponton, erről hivatalos diplomát kap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése