2011. augusztus 30., kedd

Ciprus II/2

CIPRUS A SZERELMESEK GYÖNYÖRŰ SZIGETE
Aphrodité, Paraszkevi, Pál apostol
 




A tengerparton haladunk szőlőskerteken és sziklás vidékeken át Petra tou Romiou-hoz, ahol a szerelem istennője, a mítoszi Aphrodité született. Útközben rövid pihenőt tartunk egy kávézóban. Több mint 30 fokot mutat a hőmérő higanyszála, és szikárzik a napfény...







Egy lejárat visz a tengerparton Aphrodité szülőhelyéhez. Hogy ki volt ő? A szépség és a szerelem istennője a görög mitológiában. Íme Aphrodité sziklája, ahol a történet szerint a tenger habjaiból életre kelt, és kedvelt tartózkodási helye volt. Mik voltak a kedvenc állatai? A galamb, a veréb valamint a nyúl. Kedvenc növényei? A rózsa, a mirtusz és az alma. Alakja számos szobrászt és festőt is megihletett (Milói vénusz; Tiziano, Rubens, Van Dyke, Giorgione stb.).





Az Ayia Paraszkevi egy kis bazilika 5 kupolával, védőszentje a mártírhalált halt Paraszkevi szerzetes. A templom a XI. században épült. A falu főterén álló épület jellegzetesen ciprusi. A főhajót és a két oldalhajót koronázó 3 kupola bizánci keresztet alkot. A főhajó legtöbb festménye a XV. századból való, de a falu múltja is a bizánci időkig nyúlik vissza.





A királyi sírokhoz megyünk, melyekben valójában nem királyok nyugszanak, csupán hatalmas méretük miatt nevezték így őket. Paphos északi széleinek nekropolisza volt.





A monumentális sírok, a sziklából kivájt hatalmas sírkamrák impozánsak, és bizonyítják az akkori lakosok gazdagságát. A temetőt az első keresztények is használták. Nem volt könnyű lejutni a sírkamrákhoz a szűk bejáraton át a kényelmetlen lépcsősoron. A belső udvart dór oszlopos folyosó veszi körül, és ebből nyílnak a sziklába vájt sírkamrák. A falakon díszítések láthatók.





Szent Pál oszlopát látjuk. A történet szerint 46-ban ehhez kötözték az Újszövetség Pál apostolát, és a felháborodott tömeg miatt 39 botütést mértek rá, mert keresztény módon imádkozott. Ő azonban tántoríthatatlan volt, később pedig a római helytartónak, Sergius Paulusnak hirdette az evangéliumot, aki hitre tért.





Közel az oszlophoz található a Kriszopolitissza templom, mely a XVI. században épült egy valamikori, hatalmas bizánci bazilika romjaira.





A harangtorony bizánci stílusú, a XVI. századból való.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése