2011. június 21., kedd

Tanzánia IV/2

SZAFARITÚRA TANZÁNIÁBAN
Amíg körbejárjuk a stadiont, beszéljünk kicsit az országról...




Magam is körbesétálok a kamerámmal, hogy megörökítsem a különböző vidékekről érkezett, más-más törzshöz tartozó négerek jellegzetes arcát, élénk színekben pompázó ruházatát, hajviseletét. Egész afrikai utunk során ez volt az egyedüli hely, ahol senki nem tiltakozott a fényképezés ellen, senki nem fenyegetett ezért, és senki nem kért baksist a "szolgáltatásért", hogy felvételt készíthettem róla.





Amíg körbejárják velünk az óriási stadiont, és élvezik a fekete földrész divatbemutatóját és arcképcsarnokát, a teherautókra rakott modern ipari termékek bemutatóját, beszéljünk egy kicsit az országról, melybe velünk ellátogattak!





Tanzánia területe tízszer nagyobb hazánkénál, és lakói 97 százaléka bantu néger. Az Egyesült Köztársaság 1964-ben jött létre Kelet-Afrikában két ország, nevezetesen Tanganyika és Zanzibár összeolvadásából. Az ország hivatalos nyelve az angol, de a közhasználati nyelv a szuahéli.





Csaknem 100 ezer hindu és pakisztáni él az országban, az arabok lélekszáma pedig 23 ezer és ugyanennyi az európaiaké is. A lakosság döntő többsége a törzsi vallások híve, de a partvidéken mohamedánok élnek, és több mint egymillió a keresztények száma. A régészeti leletek szerint Tanganyikában már az ókorban földművelő kultúra virágzott.





A VIII. században kezdődött el az arabok beszivárgása a partvidékre, akik a XVI-XVII. században elkeseredett harcot vívtak a portugálokkal, majd ki is űzték őket az országból. 1856-ban a partmenti területet a Zanzibári Szultánság szerezte meg, a többit Németország gyarmatosította. 1918-ban megszállták az angolok, és Tanganyika néven angol gyarmat lett, majd csak 1961-ben kapott függetlenséget.






Az ünnepségnek vége. Csoportunk 10 napos szafarira indul a világ leghíresebb vadászterületére, a Szerengetibe és a többi vadrezervátumba. Megjegyzem, hogy Kelet-Afrikában minden utazást szafarinak neveznek, ami szuahéli vagy arab eredetű szó, és errefelé bárminemű utazást jelent. Az európai szótárba is átkerült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése