2011. május 24., kedd

Jordánia II/4

BIBLIAI TÁJAKON JORDÁNIÁBAN
Megállunk az utcán, és nézzük a hatalmas embertömeget




Ahány ember, annyiféle öltözet. A nők még kedvelik a fekete ruhát, a földig érő szoknyát. A fejüket vállig érő kendővel takarják, amelynek egyik csücskét fátyolszerűen húzzák az arcuk elé, ha férfi közeledik, és a keskeny, átlátszó kelmén át fürkészik az idegen arcát...





...mert a nők keleten is csakúgy mint nyugaton, északon és délen valamennyien kíváncsiak...





A férfiak fezben, turbánban vagy festői burnuszban, melyet fekete pánttal leszorított fejkendő egészít ki, viselik férfiúi mivoltuk méltóságát. A galabia szellős, praktikus, bokáig ér. A ruházat színének is van jelentősége. Fehér öltözetet csak a sejkek és a megbecsült öreg emberek viselnek. A fekete-fehér a palesztinok színe, a fehér-vörös pedig a szaúd-arábiaiaké. A beduinok nagyon szeretik a díszes ruházatot.





A beduin főnök dísze a tarka öv különféle lecsüngő mütyürkékkel. Igen kedvelik a főként ezüstből készült kéz- és lábpereceket. Ékszereiket maguk készítik: ezüstből formálják, és a szabad tűzön alakítják. Készítésükhöz nagyon szívesen használják a régi pénzérméket. Az ünnepi ruháikon számos kis csengettyű látható, melyek járás közben valóban csilingelnek is. A felcicomázott muszlim szépasszonyok sorsa azonban nem is olyan irigylésre méltó. Az arabok bizony hirtelenharagú férjek: ha feldühödnek, egyszerű a válás. Kifizeti az előre kikötött váláspénzt, és az asszony mehet az útjára. Ha azonban megbánja tettét, visszaveheti a kiutasított asszonyt, de 40 nap után az elbocsátott is férjhez mehet - ha tud. A férj akár másodszor is visszaveheti az elküldött feleséget, de harmadszor már csak akkor, ha közben a nő egy idegen férfival töltött egy teljes napot és éjszakát. Hát fura egy törvény, az biztos!





Egy iskola előtt megyünk el. Zajongva, kíváncsian figyelnek bennünket a gyerekek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése