2011. április 10., vasárnap

Ecuador II/1

UTAZZUNK AZ EGYENLÍTŐHÖZ!
Tegyünk egy rövid sétát Quitóban, a fővárosban!




Ez az egyik legrégibb indián város. Nevét az ország őslakosairól, a quitókról kapta. 1470-ben elfoglalták az inkák és Quito királyság fővárosává tették. Jöttek a spanyolok, majd felkelés tört ki ellenük. 1822. májusában a Pichincha melletti csatában Sucre tábornok, a forradalmi seregek parancsnoka szétverte a spanyol megszállókat, és felszabadította a várost. Előbb Nagy-Kolumbiához tartozott, majd amikor 1830-ban Ecuador kikiáltotta a függetlenséget, ennek a fővárosa lett.





Nagyrészt meszticekből és indiánokból álló lakossága gyorsan gyarapszik. Éghajlata trópusi magashegységi. Az évi átlagos hőmérséklet-ingadozás csekély. Igen nagy viszont a különbség a forró nappalok és ugyancsak hűvös éjszakák között. A gyakori és bőséges esőzést időnként akár havazás, fagyos idő váltja fel.





Quito az ecuadori textilipar központja. A gyapotfeldolgozáson, gyapjúszövet-gyártáson kívül mindössze az élelmiszeripar, a sörgyártás érdemel említést. Az ország nagyon szegény, de szerencsére már 10 esztendeje exportál kőolajat. Fejlődését ennek köszönheti. Naponta 25 ezer hordó kőolajat termel a föld mélye - mondja vezetőnk.





Rendkívül festői a város elhelyezkedése: egy magas hegycsúcsokkal, hóborította vulkáni hegyekkel körülvett völgyben fekszik...





Mindenfelé széles fasorok, szép terek, virágoskertek és gondozott parkok gyönyörködtetik a szemet. Sokat megőrzött a régi gyarmati város sajátosságaiból. Megpihenek a parkban.





A régi városnegyed meredek, kanyargós, macskaköves utcái szakadékokban végződnek, amelyekben valamikor víz állt és amelyek fölött viaduktok vezetnek át. Az új városnegyedben modern üzletek, áruházak sorjáznak.





A fővűrosnak két egyeteme van: a központi egyetem, amit már 1787-ben alapítottak és az új katolikus egyetem, ahol az összes fakultás - beleértve a műszakiakat is - megtalálható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése