2011. február 22., kedd

Tunézia II/3

TUNÉZIA TURISTAPARADICSOM
A társadalmi élet színterei: a templom, a fürdő és a színház


Egy katakomba bejáratát látjuk, ahol az őskeresztények istentiszteleteiket tartották, és ide is temetkeztek. A katakombákat a külvilágtól elrejtve a sziklás hegy gyomrában faragták, vájták ki.





Itt pedig egy régi keresztény bazilika mozaik padozatát látjuk. Tudvalévő, hogy a későbbi időben, amikor már nem üldözték a keresztényeket, templomok és bazilikák építésére is sor kerülhetett.





Most pedig utazzunk csaknem 2 évezredet az időben! Meglátogatjuk az 1700 esztendővel ezelőtt épült római emlékeket. Nemcsak a monumentalitásuk lenyűgöző, hanem a nagyszerű mérnöki precizitás és technika is, amivel ezeket a pazar létesítményeket megépítették. És a csaknem 2000 esztendő előtti igényeket is jól reprezentálja Antonius Pius fürdője, mely még romjaiban is lenyűgöző látványt nyújtott.





Pedig ezúttal csak a hatalmas fürdő alagsorát látjuk, amit az évszázadok pusztításai meghagytak. Itt a kályhák fűtéséhez szükséges farakásokat tárolták. Megcsodáljuk azokat az égetett agyagból készült vezetékeket, melyeken egykor a melegvíz áramlott felfelé.





A monumentalitásra jellemző ez az 1,8 méter magas oszlopfő, amely alatt éppen megpihenek. A boltozatot ugyanis 8 gránitból készült monolit tartotta, melyek átmérője - nem tévedés! - 1,6 méter nagyságú volt, egy-egy oszlop pedig 50 tonnát nyomott.
A fürdők az emeleten kaptak helyet - külön a férfiaknak és külön a hölgyek részére. Esztétikailag is minden igényt kielégített, hiszen nemcsak fürdő volt, hanem a társadalmi életnek is nagyon fontos színtere. Képzeljük csak el, hogy milyen tetszetős és kényelmes is lehetett! A központi teremtől jobbra és balra helyezkedtek el a négyszögletes hidegvizes és a nyolcszög alakú melegvizes medencék. A tengerpart felőli oldalon pedig egykor fedetlen úszómedencében lehetett lubickolni.




És micsoda technika! Először jött a gőz, azután a meleg, langyos, majd a tenger felől a hidegvizes medence. Volt két tornaterem is, ha valaki edzeni kívánt. Nincs új a nap alatt! És a hegyoldalban volt a gyönyörűen csempézett latrina... Nos, ilyen volt a római elit fürdője!




A színház ugyanúgy hozzátartozott a rómaiak életéhez, mint a fürdő. Hadrianus színházát látjuk. Ma is működik! 10 ezer ember fér el benne, és nyaranta vannai itt koncertek, előadások. Churchill is tartott e helyen lelkesítő beszédet annakidején a brit katonáknak.
De menjünk vissza a római időkbe, amikor a színház is a társadalmi élet fontos helye volt. A római színház vagy domboldalra épült, vagy áthidalásokkal kellett emelni a nézőteret. Itt mind a két lehetőség látható. Hadrianus idejében 500 ember fért el a színházban, mely 3 részből állt. A hallgatóságnak a nézőtér vagy pulpitus "jutott", majd a félkör alakú színpad "következett", a kettő közötti árokban a zenekar foglalt helyet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése