2011. január 12., szerda

Venezuela I/2

VENEZUELA EGY CSODÁLATOS ORSZÁG
Caracas 
A Centre Bolivar körül




Az új városrészben, a modern metropoliszban vagyunk. A képen látható a Centre Bolivar, két betonból, üvegből és acélból épült 32 emeletes felhőkarcoló. A városkép engem Los Angelesre emlékeztetett. A területet gyakran sújtotta természeti katasztrófa, a legsúlyosabb 1812-ben érte, amikor Caracas 50 ezer lakosának negyed része földrengés áldozatává vált. Az utolsó földrengés 1967-ben volt és 600 emberi életet követelt.






Caracas virágos város! A színes növény sehonnan sem hiányozhat. Kellemesen bódító illatuk az utcán is érezhető. A város lakossága ottjártunkkor két és fél millió, a mulattok, meszticek, spanyolok és olaszok mellett néhány tízezer magyar is él.






A gazdag emberek a nagykiterjedésű villanegyedekben élvezik kényelmes életüket. Az ultramodern villák garázsaiban gyakran több luxusautó is áll. Ezeknek az elegáns házaknak saját nevük is van. Egy szép, régi koloniális épületet látunk, mely Rosalita néven ismert. Caracasban nem számít embernek az, aki nem autón jár! A másfél milliós  tulajdonképpeni városban több taxi van mint New Yorkban a Manhattanban.






Persze szegények is vanna jócskán! A Centre Bolivar épületkolosszusával szemben a hegy lejtőjén már szűkös, szerény házak sorakoznak egymás hegyén-hátán. Ha pedig továbbmegyünk, leírhatatlan nincstelenséget és nyomort árasztó putrik, ahogy mondják 'rancsók' kapaszkodnak egymás mellett. Egy ilyen ágról szakadt lakást látunk, helyesebben kalyibát... Szinte naponta költöznek be vidékről a városba az emberek szerencsét próbálni. Ha jön a család is, kénytelenek valami lakhelyet összeeszkábálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése