2011. január 26., szerda

Peru II/3

PERU AZ INKÁK ORSZÁGA DÉL-AMERIKÁBAN
A bólogató szobor




Néhány poros pálma és némi csenevész pázsit mellett elhaladva fehérre festett épülethez érkezünk. Kívülről semmi sem árulja el, hogy az Alkirályság leghatalmasabb szervezetének, a Szent Inkvizíciónak a háza előtt állunk.
Évszázadok során rettegés övezte ezt az épületet, még maga az alkirály sem merte félelem nélkül átlépni e ház küszöbét - meséli vezetőnk. Emberek százezreinek a sorsáról döntöttek itt. És sok ezer ember sínylődött a föld alatti kazamatákban. Az ítélőterem sarkában egy életnagyságú Krisztus-szobor állt, ennek fejbólintása döntötte el a halálos ítéletet. Azt persze nem tudták a babonás peruiak, hogy a bíróság egy ügyes szerkezettel észrevétlenül mozgatta a háttérben a gipszből való alkotást.





Még számos történetet hallottunk itt, a Terror házában, és kijövet jólesett egy igazi, frissen préselt, egzotikus gyümölcslevet inni - ezúttal automatából.





Az Andok tipikus állatai a láma, az alpaka és a vikunya. A láma a perui állatvilág szimbóluma. Erős testalkatú, az inkák idejében elsősorban teherhordásra használták. Emellett háztáji állatként húst adott az asztalra, nyersanyagot a kézműves textilipar számára.





Az állattartó inkák a lámából tenyésztették ki a hozzá sokban hasonló, igen finom gyapjút adó, ízletes húsú, kisebb termetű alpakát, mely pillanatnyilag a legkeresettebb andoki állat. Gyapja az angol szövet fontos nyersanyaga.





Bemegyünk a Jezsuita templomba. Dél-Amerikában sehol nincsen annyi templom, mint Limában. Peru a legvallásosabb dél-amerikai állam. A Perui Alkirályságban kezdettől fogva komoly szerepet játszottak az egyház képviselői, a papok.





Amikor Limának még csak 25 ezer lakosa volt, már 40 állandó papi rendház működött több mint 2500 szerzetessel és apácával. ez azt jelenti, hogy akkoriban a város minden tizedik lakosa egyházi személy volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése