2010. október 29., péntek

Szingapúr 4.

(KÉTSZER) HÁROM NAP SZINGAPÚRBAN (4)
Kép-mutatás és botanikus kert




És mit gondolnak, tisztelt Olvasóim, miféle képek ezek a falon? Elmondom, mert úgysem találják ki! Féldrágakőből kirakott figurák, alakzatok, tájképek. Csodálatosak! 1972-ben a világon először létesült egy olyan alkotó műhely, ahol a világ minden részéből vásárolt fédrágaköveket megmunkálják, csiszolják, vágják, és azokból nagyon szép képeket alakítanak ki.





Bemutatják a kellékeket! De azt is megnézhetjük, hogy miként készülnek ezekből az értékes féldrágakövekből a képeken kívül óra-számlapok, lámpácskák vagy éppenséggel szobrok is.





A maláj hölgy vezetett be a csodálatos kis remekművek készítésének a rejtelmeibe. Elárulom, hogy emlékbe mi is vásároltunk egy igen kellemes hangulatú csónakos-virágos képet - mindössze 50 USA-dollárért. Itt viszonylag minden olcsó, mert a forgalmi adó ismeretlen. Megjegyzem, hogy egy USA dollár két szingapúri dollárt ért.





Felsorakozott a magyar csapat a botanikus kert bejárata előtt. Pletykálhatok egy kicsit? Annak bizonyítására, hogy az utazás egy szenvedély, elmondom, hogy a kép jobb szélén közöttem és a nejem között álló fiatalember vasúti tisztviselő és komoly utazó. Egyedül és nagyon szerényen él, mert mindig spórolnia kell. Hogy mire? Hát utazásra! Elmondta, előfordult, hogy egy-egy nagyobb utazás előtt még némi kölcsönt is kellett felvennie, de még sosem bánta meg. A világjárás ilyen "káros" szenvedély. Erősebb, mint az ital, a kártya meg a cigaretta - de persze jóval hasznosabb. Az élménye pedig maradandóbb!





Bármennyire zsúfolt is a város, létesítettek itt egy lenyűgöző botanikus kertet a metropolis szívében. Mint mondják, ez a város tüdeje. A nyüzsgő pénzügyi világ hatalmas palotái, a felhőkarcolók csodás de rideg világa után meglehetősen jólesett ellátogatni a zöldbe, ahol megcsapott bennünket a természet, a trópusok meleg, párás lehelete.





Leültünk egy csobogó, aprócska patak partjára egy pihenő padra, és nagyokat szippantottunk a milliónyi orchidea és nálunk is ismert vagy éppenséggel általunk ismeretlen sok-sok növény és tarkaszínű trópusi virág édeskés, bódító illatából. Először éreztük a modern, zajos, lüktető forgalmú, hatalmas nagyvárosban, hogy azért valójában az óhajtott egzotikus trópusi világban vagyunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése