2010. október 9., szombat

Madeira III/3

MADEIRA AZ ATLANTI-ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (III/3)
Borkóstoló




Most pedig lásogassunk el egy kézimunka-üzembe! A madeirai kézimunka-ipar termékei világszerte híresek. A szakma 15 ezer főt foglalkoztat - kizárólag asszonyokat. A hímzésmintát az üzemben nyomják az anyagra kék sablonnal, majd a bedolgozók hazaviszik és a hímzést otthon készítik el. A termék visszakerül az üzembe, ahol a festéket kimossák, elvarrják, tisztítják, vasalják és a kereskedésbe kerül eladásra.





És most menjünk be egy borpincébe, ahol a világhírű Madeira-bor készül! Az igazi négyféle ízváltozatban kerül forgalomba, négyféle szőlőfajtából készül, nevezetesen az édes, félédes, száraz és félszáraz szőlőfajtákból. Bizonyára kíváncsiak - főként talán elsősorban férfitársaim -, hogy milyen módon készül ez a világhírű nedű. Elmondom. A kiforrt Madeirát hónapokon át lassan hevítik, majd tankba vagy hordóba töltve érlelik tovább. Egymás mellett állnak itt a hatalmas hordók, melyekre a fajta mellett azt is ráírják, hogy hány esztendős. És ugyan mibe kerül egy jó teli palack? Mindössze 4-5 Euróba, de ha a 20 éves vagy akár korosabb borból kívánsz vásárolni, bizony 50 Eu-t vagy akár többet is fizethetsz érte.





Csoroghat a nyál! Következik a bórkostolás. Akármelyik fajtából, amelyik nem volt több 3 évesnél és amelyik ízlett, abból lehetett kérni annyit, amennyit csak kívántál, vagy úgy érezted, hogy még megtarthatod emberi méltóságodat.
Tehát asztalhoz ültünk és előbb mindenkinek hoztak két pohár mustrát: egy édeset és egy szárazat. Amikor megkóstoltad, amelyik megtetszett, abból kérhettél a pultnál korlátozás nélkül - grátisz. Mit mondjak? Kimondhatatlan jókedv vett erőt a társaságon - honleányainkon is. Ezért következett a városi parkba a következő kirándulás, ahol mindenki "kiszellőztethette" magát. Ilyen bortól ilyen lehetőség ritkán adódik...





Minden bánatunkat és búnkat feledve, jókedvűen töltöttünk el vagy másfél órát a nejemmel ebben a csodálatos parkban, virágoskertben a különböző színekben pompázó egzotikus virágokban gyönyörködve, azok illatáradatában fürödve. Rövid pihenő után körülnéztünk, hogy miféle növények is népesítik be ezt a mesés helyet. Láttunk forró égövi fákat mint a páfrányalma, a piros virágú óriási koralfa, a mexikói csavarfa, a fenséges Arukária-fenyő, és a magtokjában gyapothoz hasonló szálakat növesztő pamutfa és még sok egyéb, melynek a nevét sem tudtuk. Ha ismerném, sem tudnám felsorolni a milliónyi különféle virág nevét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése