2010. október 8., péntek

Madeira III/2

MADEIRA AZ ATLANTI-ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (III/2)
A katedrális és a vásárcsarnok




Óriási épület a katedrális! 1514-ben fejezték be az építését. Hosszan elidőzünk itt, mert van látnivaló... A templom homlokzata egyszerű, a főkapu puszta terméskőfalát csak a fenséges kapuzat töri meg. Megbámuljuk a nagytemplom faragott tornyocskáit, egyénien cifrázott mellvédjeit. A tetőzetet az akkori kor ízlésének megfelelően mudejár stílusban kézzel faragták és elefántcsont berakással díszítették.





Elkápráztat benünket az a kép, ami elénk tárul, amikor belépünk a templomba! Az oltár és a szentek szobrainak díszítésére több kilónyi színaranyat használtak fel. És vajon ez a csodálatos fából készült oltár hogyan tudta épségben átvészelni az évszázadokat? Úgy, hogy egy torvarkártevőkkel szemben különösen ellenálló madeirai cédrusfából ácsolták. Ugyancsak a templomban levő főpapi széksorokat is.





Most pedig a templom áhitatos, meghitt, csendes világából menjünk át a főváros leginkább nyüzsgő színterére, a hatalmas vásárcsarnokba! Már a homlokzata sem mindennapi. A bejárat felett óriási csempekép várja a vásárolni vágyót. A kék-fehér monumentális azulejo Lédát és a hattyút ábrázolja. Azt nem tudtuk meg, hogy éppen ez a kép miféle vásárlásra buzdítja, ingerli a betérő vásárlót, de tény, hogy nagyon impozáns volt. Odabent pedig óriási zsivaj és hangoskodás közepette ajánlgatták a kereskedők a portékáikat: virágot, általunk ismert vagy éppenséggel nem ismert déligyümölcsöket, a legkülönfélébb halakat meg minden egyebet...





Már messziről érezzük a különféle tengeri herkentyűk orrfacsaró illatanyagát. Ami a tengerben található, az itt mind megkapható. Akár egy tengeri ismeretterjesztő biológiaórát is lehetne tartani. És sok tengeri állat még él, mozog, tekereg a jégtáblák között! Így tudják viszonlag frissen árusítani. De mindez semmi! Az árusító halászok bámulatos szakszerűséggel a szemed előtt bontják, vagdalják a kisebb-nagyobb halakat meg egyéb herkentyűket. Valóságos bemutató a tengeri állatok sokféleségéből, ugyanakkor egy nagy mészárszék is. Sokáig nézem az ügyes műveletet, honfitársaim azonban orrukat befogva gyorsan távoznak e nagyszerű show-ról, és pedig olyanról, aminőt szép hazánkban aligha láthatnak.





Menjünk fel a felső szintre, hiszen a csarnok emeletes. A galériáról letekintve szemünk elé tárul a hatalmas árukínálat és a vásárlók tarka, mozgalmas sokasága. Ez egy valóságos egzotikus kavalkád a mediterránium színezetével, különlegességével. Sokáig gyönyörködtem a nem mindennapi látványban.





Visszaérünk a kijárathoz. Ezúttal úgy kínálgatják az árusok a portékáikat, hogy egy-egy darabkát levágnak a mézédes gyümölcsökből, és odanyújtják megkóstolni. Mire a kapuhoz jutunk, jól is laktunk a rendkívül változatos és ízletes "mustrától" anélkül, hogy csekélyke zsebpénzünk bánta volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése