2010. szeptember 17., péntek

Ceylon VI/2b

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (VI/2b)
Tea





Részletes tájékoztatást kapunk a teacserje termelésének, szüretelésének és feldolgozásának a rejtelmeiről, feldolgozásának módjáról. Megtudtuk, hogy íze, színe, a feldolgozás módja és termelési helye stb. szerint számtalan teaféleség létezik. A feldolgozás során a teát magas hőfokon hevíteni kell, majd többször is sodorni, többször is megfelelő hőfokon szárítani. Miután pedig a gyárban is megnéztük a feldolgozás folyamatát, jöhetett a kóstoló!





Első osztályú teából kapjuk. A csinos ceyloni hölgy szívesen kínálta a fenséges nedűt, egyik csészét a másik után, mi pedig valóban nagy élvezettel fogyasztottuk, közben pedig hallgatjuk az előadást.
A tea élvezete nemcsak egy páratlan örömforrás, de békét és megnyugvást hoz az emberben. Elűzi a zavargó gondolatokat, megnyugtatja és megtisztítja az elmét. Ugyanakkor nagyon egészséges, meghosszabbítja az életet, és segít a mostanság oly gyakori rákbetegség megelőzésében.
A szigetországban 3-6 csészével szokás naponta fogyasztani ezt a nagyszerű zamatú italt. A teáivás igazából egy szertartás! Közben nem illik beszélgetni, az utolsó hörpintéskor szürcsölni kell, amivel azt fejezik ki, hogy valóban jólesett a teázás élménye.
Meg kell mondanom, hogy a magyar csapat a kóstolás folyamán bizony nem tartotta be ezeket a szabályokat. Honleányaink miközben egymás után hajtották le a különböző fajtájú, zamatú, színű és illatú nedűt, élénk csevegés és hangoskodás közepette dicsérték vagy bírálták a nemes italt minden különösebb áhitat nélkül.
Lehet, hogy ezen mosolygott a teát kínálgató csinos leányzó?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése