2010. szeptember 11., szombat

Ceylon IV/1

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (IV/1)
Dangarama




A függetlenségi emlékmű tetőszerkezetét dúsan faragott oszlopok tartják. A nyitott oszlopcsarnok körül az ország címerállata, az oroszlán nagyméretű kőszobrait helyezték el.
A II. világháborúban megnőtt a sziget stratégiai jelentősége az angolok számára, mivel Szingapúr elvesztése után itt volt a Délkelet-ázsiai Parancsnokság. Csak 1944-ben kezdődtek Angliával a függetlenségi tárgyalások, és 1948. február 4-én vált Ceylon független állammá.





A Dangarama buddhista templom japán segítséggel épült. A szingalézek többsége a buddhizumus szigorúbb, konzervatív ágát követi. És mi a buddhista hit alapja? Az, hogy Buddhát, a tanítót és példaképet követve a hívők megszabadulnak az újjászületések kényszerétől, és eljuthatnak a teljes megsemmisülésbe: a Nirvánába.





A szerzetesek elérhetik a szentté válás (árhát) fokozatot, ez azonban az egyszerű hívők számára nem lehetséges, noha nekik is Buddha tanítása szerint kell élniök.





A külföldi látogatók viselkedését nem korlátozzák a buddhista templomokban! Háborítatlanul lehet járkálni, nézegetni, fényképezni, de természetesen a hívők érzékenységére tekintettel kell lenni. Amíg a buddhista templomokban nem tilos a fotózás, ezt a hindu szentélyekben nem mindig nézik jó szemmel. Alapszabály, hogy mindkét vallás szentélyeibe csak cipő nélkül szabad belépni. És még egy betartandó: a hindu szentélyekbe a férfiak kizárólag meztelen felsőtesttel mehetnek be. Bizony én is levetettem az ingemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése