2010. szeptember 7., kedd

Ceylon III/6a

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (III/6a)
Kandy




Utunk következő állomása Kandy, a szent város, ahol Buddha fogát őrzik. Az ország második legnagyobb városa, 110 ezer lakossal, a hegyvidék központja. Festői környezetben egy hegyekkel övezett tágas völgyben fekszik 490 méter magasságban. Központja a völgy közepén hosszan elnyúló mesterséges tó és ennek északi partján helyezkedik el a történelmi negyed.





Kandy az ország legszebb települései közé tartozik, az utcákat hatalmas fák szegélyezik, sok a zöldterület. A bazárnegyed és a piac állandó nyüzsgése, színes forgataga érdekes kontrasztot alkot az alig néhányszáz méterre fekvő tóparti villanegyed nyugalmával, lelkiismeretesen gondozott kertjei kedvességével, csendjével. A templom előtti téren a walesi herceg látogatásának emlékére épült díszes szökőkutat látjuk, megy ugyancsak a város szépségét emeli.





A templom papja köszönt bennünket, amikor ellátogatunk a legszentebb helyre, a Fog-templomba, ahol Buddha fogát őrzik. A templom belsejébe 5 méter hosszú, félköríves boltozatos folyosón lehet bejutni, melynek falait kandy stílusú festmények borítják.





Az épület legfontosabb része az emeleti helyiség, ahol a fog-ereklyét őrzik. Ide a bejárati oszlopcsarnok lépcsőjén, melynek fordulójában kisebb hindu szentélyeket helyeztek el.





A belső szentélynek 3 ajtaja van, a középső felett ezüstből való a napot ábrázoló dombormű látható. A kettősívű ezüstből és elefántcsontból készült ajtókat és falakat élénkszínű festmények borítják. Az ereklyetartóban őrzik az 5 cm hosszú és másfél cm széles fog-ereklyét. Az ajtók a nap nagy részében zárva vannak, naponta csak egy órára nyitják ki, és ekkor tekinthetők meg dobokkal kísért vallási szertartás keretében. A városban székel a Walwatte Vihara, az egyik legnagyobb buddhista papi méltóság, aki védnökséget gyakorol a fog-templom felett is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése