2010. július 12., hétfő

Kína II/3b

KÉPES NAPOK KÍNÁBAN (II/3b)
(Folyt.)




Óriási a kíváncsi tömeg. A 6 méternél is szélesebb építmény szeszélyesen és meredeken kúszik fel a hegyoldalra. Az emelkedés szöge néhol a 45 fokot is eléri.





Besoroltam én is a tömegbe... Igaz, hogy a Nagy Fal önmagában nem tudta megállítani az ellenség támadásait, de mintegy szimbólumává vált az ország erejének! Viszont megakasztotta a támadóit. Mindenekelőtt arra kényszerítette őket, hogy a falon való átjutás érdekében leszálljanak a lóról, így támadásuk lendülete megtörik! Ugyanakkor a gyors visszavonulást is lehetetlenné teszi.





További előnye, hogy a támadó kevesebb zsákmányt tudott magával vinni, mert bizony vissza kellett másznia a falra! De micsoda rettegés lehetett, ami százezreket kényszerített a fantasztikus védelmi erőfeszítésre! Mennyi szenvedést és halálesetet követelt e gigászi kényszermunka!
Az már csak a történelem iróniája, hogy a falak néhány évszázad után már nem védtek semmit: Kína császárai újabb területeket kebeleztek be - túl a kősárkányokon.





Ezen a helyen kaptuk meg a belépőjegyet, és a Diplomát, hogy valóban megjártuk a Világ Csodáját, a Kínai Nagy Falat. Zárszóként még elmondom, hogy a mongol betörést később a Fal védővonala sem tudta feltartóztatni, a mongolok lettek Kína urai, ők adták egyik dinasztiáját. A történelem újra és újra átcsapott a legnagyobb falon is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése