2010. július 10., szombat

Kína II/3a

KÉPES NAPOK KÍNÁBAN (II/3a)
A Kínai Nagy Fal




Tegyünk látogatást a világ egyik csodájának számító Kínai Nagy Falhoz, mely 4000 km hosszan húzódik hegyen-völgyön, árkon-bokron keresztül. Huang császár idején 300 ezer ember kényszermunkája forrasztotta össze a korábbi kis államok falainak részhálóit. Állítólag az egyetlen építmény a földön, amit az asztronauták is láthattak a világűrből.





Metsző hideg szél fúj, itt mindig néhány fokkal hűvösebb az idő mint Pekingben. Minden a múltba tűnt már abból a korból, amikor ezt az irdatlan kőépítményt emelték, csak a süvítő, éles, homokos kegyetlen szél olyan, mint egykoron.





Micsoda feladat lehetett ilyen erődítményt építeni az ilyen könyörtelen hegyek között! Kína egyik legszegényebb tája vezet a leghíresebb kínai vidékhez. A völgy teljesen kietlen, kopár, puszta, kő... Alján reménytelen vízmosás, ahol az év legnagyobb részében kis erecske kanyarog csupán, monszun esőzések idején viszont óriási köveket görgető áradat hömpölyög, s elsöpri azokat a kis parcellákat, melyeket a parasztok év közben próbálnak megépíteni maguknak.






A 7 méter magas falon - amely ahol csak lehet a természetes védvonalat is nyújtó hegygerinceket követi - 12 méter magas őrtornyokat emeltek, ahonnan füstjeleket lehetett leadni és egyben jelezte az irányt a főváros felé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése