2010. június 24., csütörtök

Brazília IV/2b

CARTŐES POSTAIS BRAZÍLIÁBÓL (IV/2b)
Belo Horizonte




Itt van az aranytermelés egyik központja, Nova Lima bányája. A naponta felszínre hozott 1000 tonnányi kőzetből csupán 2 kg ezüstöt és másfél kg higanyt nyernek. Olcsón lehetett veszettül mutatós kis csiszolt féldrágaköveket kapni. Mohón válogattuk a szebbnél szebb aprócska kövecskéket.





Csiszolja a féldrágaköveket és a gyémántot a mester. Az árusítás közvetlenül a műhely mellett folyt.





Elbűvölően szép a város! És mennyivel növeli az értékét, ha tudjuk, hogy akár több utcája, háza teljesen tömör érckőből épült. Bizony ezt a luxust is csak egy ilyen gazdag vidék engedheti meg magának.





Vajon kitalálják-e, hogy ez micsoda? Ki hinné, de bizony ez egy 1942-ben elkészült feszített szerkezetű vasbeton templom! Oscar Niemeyer, a világhírű építész tervezte. Hát valóban merész elgondolás! Még a püspök is olyan újszerűnek találta, hogy évekig nem engedélyezte a működését, pedig sokezer Cruzeiróba került az építése. Bizonyára kevesen láttak ilyen stílusú templomot, én legalábbis sehol máshol a nagyvilágban.





A homlokzata csupa üveg, a hátulsó falait színes csempék díszítik. Candido Portinari festette meg rájuk Szent Ferenc életét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése