2010. március 2., kedd

Dubai - Omán 3. (Az utazó)

KIRÁNDULÁS A MUSZLIM VILÁGBA: DUBAI - OMÁN SZULTÁNSÁG III.
Amikor majdnem...



Szép, kékeszöld, csendes, csak alig fodrozódik a tenger. Amint látjuk, a part köves, fürdésre alkalmatlan volna, azonban közvetlenül a vízpartra mesterségesen hordtak finom homokot, mely így az itt levő területet selymes-puha-süppedőssé teszi.
Ez tehát a Beach, kissé odébb pedig egy több kilométeres sétányt alakítottak ki, pihenő padokkal, éjjel pedig végig csodálatosan kivilágítva. Nagyszerű kikapcsolódást jelent a nyugtató tengerparti séta a helybelieknek és turistáknak egyaránt.



Elmegyünk egy óriási bevásárló központba. Odakint folyamatosan 40 fok a hőség, de idebent is megközelíti a 30 fokot. Alig teszünk néhány lépést, és egy üvegfalon keresztül hihetetlen látvány tárul elénk: egy igazi téli világ. Alig hiszünk a szemünknek. Az üvegablak másik oldalán több centis hó, korcsolyapálya, sípálya, hógolyózó emberek téli öltözékben! Ez valójában egy kialakított légtér - itt a sivatag közepén - egy hatalmas hideg doboz, ahol csak mesterséges fény adja a világosságot.



Néhány útitársunk jegyet vált, felmegy a liften, meleg ruhát kap, majd egy másik járat leviszi a hideg környezetbe. Mi bámuljuk az üvegfalhoz támaszkodva, ők belülről integetnek, majd tréfásan néhány hógolyóval meg is dobnak bennünket. Magától értetődő, a hógolyó nem ér el (pedig milyen jól hűsítene!), mert az üvegfalnak ütődik, majd széthullik. A muszlim hölgy még itt is a csadorba beöltözve-beszorítva élvezheti csak e mesés havas világot.



Elmegyünk a tevevásárra a Buraimi oázisba. Errefelé a teve nélkülözhetetlen háziállat úgy a közlekedésben, mint a teherhordásban. Amint mondják: a sivatag hajója. Nagy volt a nyüzsgés, válogatták, nézegették, sőt ki is próbálták az ordítozó, ugráló, makrancos állatokat. Egy teve ára 100 dollártól a végtelenségig fut. A versenyre használt tevék ára a csillagos égig is elér. Mulatságos látvány, amint a szomjas tevék - melyek egyébként hetekig is képesek nélkülözni a vizet - lehúnyt szemmel szimatolnak a levegőbe, majd fülüket hátraszegve teljes erővel futnak a vízhez. Miután odatolakodtak, átadják magukat az ivás élvezetének.
Elmondják, hogy ezek az állatok 200 kg teherrel egyfolytában 25-30 km utat tesznek meg, de ha szükséges ennek a kétszeresére is képesek. Párzás idején a hím nagyon veszélyes. Hangzacskóját a torkából kiereszti, ordít, harap, rúg, csíp, dühöng. Szájkosárral kell ellátni. Amikor minderről tájékoztatnak, kissé félve járkáltunk a púposok között, hátha valamelyikre rájött esetleg a párzás...
Még sok mindent megtudtunk a tevékről, amit a könyvekben elolvashat a kedves érdeklődő, ám mi most haladunk tovább, mert nekünk még ma át kell jutni az ománi határon.


ÁTMEGYÜNK OMÁNBA



Azt gondoltuk, hogy az Ománi Szultánság szövetségese az Arab Emírségnek, és majd csak átsétálunk a határon. És mekkorát tévedtünk! Hosszú várakozás után mindenkit egyenként lefényképeztek, a csoportunk tagjainak csomagjait átvizsgálták, és csak ezután kaptunk szabad utat az országba. Mindjárt egy ománi család makettje fogadott bennünket.




Omán területe 212 452 négyzetkilométer, államformája szultanatus. A jelenlegi szultán Kabusz bin Szaid, akinek a képe ott függ minden hivatalos helyiség falán. Ő már felvilágosultabb uralkodó, mert tanácsadó testület segítségével kormányozza az országot. A képen a palotája egyik részlegét látjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése