2010. február 18., csütörtök

Japán 5. (Az utazó)

A SOKSZÍNŰ JAPÁN III.





A kabuki színház különös élményt nyújtott. Minden szereplő férfi, és a női szerepeket is ők alakítják tökéletes élethűséggel. Az előadások hosszúak, a nézők esznek-isznak a nézőtéren, és ha olyan jelenet van, be is kiabálnak a színpadra. Számunkra nemcsak a színház volt "színház", de maga a nézőtér is nem kevésbé meglepő a maga nemében.




Sok helyen találkozhatunk az országban ilyen különálló kapuval, amit "Torii"-nak neveznek, kőből, fából vagy ritkábban bronzból készült. A jellemző építmény a sintó templomok, szentélyek bejáratát jelzi.




A vallási építmények valóságos kincsei a japán építőművészetnek. Az egyik japán módon egyszerű és szerény: ez a sintó. A másik kínai mintára tele van gazdag, nehéz faragásokkal: ez a buddhista. Egy biztos, hogy mindegyik művészi arányérzékkel illeszkedik a természeti szépségekkel teli világhoz.




Lépjünk be egy sintó szentélybe! Mielőtt azonban bejutnánk, kötelező a szájöblítés, melyre egy bódéban vízcsapok és fakanalak állnak rendelkezésre.




A vallási szertartásuk pár perces elmélyüléssel kezdődik, majd a hívők az oltárra helyezik áldozati ajándékaikat: halat, rizsbort, gyümölcsöket. Ezután könyörgés és tisztulási szertartás következik, amit a pap ősi rítus szerint végez. A sintó hit a kötelező tisztálkodások egész rendszerét írja elő.




Az ősi vallás a sintó volt, mely lényegében a természet istenítésének , az ősök és a császár nagyfokú tiszteletének primitív pogány kultusza. A háborús időkben ez volt az államvallás és 110 ezer szentély működött, bár még ma is van 90 ezer. Anyagi támogatásról az állam gondoskodik, a papok állami hivatalnokok. A lámpások ugyancsak a szentély tartozékai.




Mindenütt fehér ruhás sintoista papok adnak útbaigazítást és árusítják az imacédulákat. Könnyebb ezeket megvenni, mint elmondani a hosszú imádságokat.





A sintó vallás félistenként tiszteli a hősöket is. Íme egy hadvezér hatalmas aranyozott szobra, aki itt alussza örök álmát.




A temetőben kissé szokatlan volt számunkra, hogy a fejfák helyén felöltöztetett szobrokat találtunk, melyek előtt egy tálban élelem, majd virág volt. Ez egy buddhista temető. A buddhizmus 552-ben Koreából jutott át Japánba a tanításával együtt a lélekvándorlásról és a négy buddhista igazságról. A két vallás békésen megfér egymás mellett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése